‘Weinig spectaculair muzikantengedreutel’: songfestivallied lauw ontvangen

Hoewel de meningen zijn verdeeld over het Songfestivalnummer van Waylon en Ilse DeLange, zijn de meeste reacties op Calm After The Storm niet erg positief. Zo noemt muziekproducent Eric van Tijn in het AD het nummer 'weinig spectaculair muzikantengedreutel'.

"Als Ilse en Waylon beginnen te zingen, gebeurt er vervolgens weinig opvallends", vindt de muziekproducent. "Door het bewust volledig tweestemmig zingen vallen hun individuele stemmen nauwelijks op. Ze maskeren elkaar en zingen bijna mompelend. Met deze vlakke toon krijg je een grote Eurovisie-zaal niet mee en miljoenen tv-kijkers al helemaal niet."

Ook mist Van Tijn een hoogtepunt. "Halverwege het nummer krijgt de luisteraar een gitaarsolootje gepresenteerd dat niets toevoegt. Feitelijk gaat het om een halfzachte, weinig bijzondere solo. Wat er op dit instrumentale ‘hoogtepuntje’ gebeurt? Niks! Ilse en Waylon houden even hun mond. En weer kabbelt de boel dodelijk saai door." Van Tijn verbaast zich ook over het hoofddeksel van zanger Waylon en noemt dit een 'maffe Amish-hoed'.

Sloom

Marga Bult, die in 1987 voor Nederland uitkwam op het Songfestival en uiteindelijk vijfde werd, vindt dat het liedje climax en dynamiek mist. "Het is sloom. Ik vond het bovendien geen eenheid qua zang. Ilse kan ook zo lekker tekeer gaan met die stem, lekker scheuren. En Waylon heeft ook zo’n lekker rauw randje. Daar hoorde ik allemaal niets van terug. Het is een mooie compositie, maar te relaxt.”

DeLange en Waylon, die zich The Common Linnets noemen, lieten het nummer woensdag voor het eerst horen in De Wereld Draait Door. Donderdag zal het voor het eerst worden gedraaid op Radio 2.