Golden Earring-bassist: ‘Ik was altijd die rare kwibus die niet snoof en dronk’

Rinus Gerritsen (75) was niet alleen bassist van Golden Earring, hij redde de band ook van de financiële ondergang.

In de film Behind the Music vertelt Gerritsen over hoe de band is misleid en opgelicht door tourmanagers en platenbonzen. "We reden in grote limousines die deze gasten voor ons en zichzelf regelden, maar die wij betaalden. Soms zaten wij ook in een doodgewone kamer, terwijl zo’n touroperator in de bruidssuite zat.”

Als de rest van de band de bloemetjes buitenzette, zat Gerritsen vaak op zijn hotelkamer te rekenen. De band bleek jarenlang alleen maar schulden opgebouwd te hebben. Langzaam zorgde hij dat die werden weggewerkt.

Wat hielp was dat hij nooit dronk of drugs gebruikte. Rinus: "Er waren heftige periodes, waarin heel veel werd gedronken en gesnoven. Ik heb dat nooit veroordeeld, iedereen moet doen wat hij zelf wil. Maar ik stond niet naar ze te kijken met het idee: te gek, dat zou ik ook wel willen. Het is ook wel fijn als er in elk geval altijd één persoon helemaal bij is.”

Barry Hay en Cesar Zuiderwijk knikken: "Rinus was altijd een fijne privéchauffeur als wij hadden gedronken. Zat ie daar soms achter het stuur met een stel lallende idioten achterin.” Cesar, in de film: "Hij kan ons ook allemaal precies nadoen als we bezopen zijn.”

"Iedereen dronk en snoof in die tijd”, aldus Rinus in Behind the Music. "Ik was altijd die rare kwibus die dat niet deed. Maar ik ben zonder hulpmiddelen net zo gezellig.” 

Bron(nen):   De Telegraaf