Oscars 2022: CODA wint beste film, Will Smith slaat Chris Rock

De film CODA is de grote verrassing geworden bij de uitreiking van de Oscars. De coming of age-film over een tienermeisje in een gezin dat verder uit dove mensen bestaat, won de prijzen voor beste film, beste scenario en beste mannelijke bijrol. Acteur Troy Kotsur, die de vader speelt in de film, is de eerste dove mannelijke acteur die een Oscar heeft gewonnen. CODA is bovendien de eerste film van een streamingdienst die bij de Oscars met de hoofdprijs naar huis gaat.

De meeste prijzen gingen naar de sf-film Dune, die zes beeldjes won. Het ging echter om allemaal technische categorieën. Dune kreeg de beeldjes voor beste muziek, geluid, montage, camerawerk, speciale effecten en production design. De film vertelt over een briljante jongeman die naar de gevaarlijkste planeet van het universum moet reizen om de toekomst van zijn familie en volk veilig te stellen.

De film die de meeste nominaties ontving, The Power of the Dog, kreeg slechts één Oscar. Jane Campion won de prijs voor beste regisseur. Zij is daarmee de derde vrouw in de geschiedenis die deze eer te beurt valt.

Fucking mond

De prijsuitreiking werd echter overschaduwd door een incident tussen Chris Rock en Will Smith. Rock maakte een grap over het haar van Jada Pinkett Smith, de vrouw van Will die aan alopecia lijdt. Smith stormde het podium op en sloeg Rock keihard op zijn kaak. "Neem de naam van mijn vrouw niet meer in je fucking mond!" schreeuwde Smith. Het incident leidde tot een vreemde sfeer in de zaal. Veel aanwezigen leken niet goed te weten hoe zij moesten reageren.

Smith kwam terug op het incident toen hij later het beeldje voor beste acteur won. Hij kreeg de prijs voor zijn rol als Richard Williams, de vader van de tennissende zussen Serena en Venus Williams. Tijdens het dankwoord van Smith rolden de tranen over zijn wangen. Hij maakte zijn excuses aan de Academy voor een incident eerder op de avond. Smith bood geen excuses aan Rock aan.

"Kunst imiteert het leven, ik lijk nu ook op een gekke vader, net zoals dat werd gezegd van Richard Williams", aldus de acteur. "Liefde zorgt ervoor dat je gekke dingen doet. Ik ben diep overweldigd op dit moment in mijn leven. En door de zaken die God wil dat ik doe in de wereld op dit moment. Ik ben geroepen om mensen lief te hebben en te beschermen."

Televangelist

Jessica Chastain werd gekozen tot beste filmactrice van het afgelopen jaar. Ze won voor haar rol in biopic The Eyes of Tammy Faye. Tammy Faye was de vrouw van een televangelist, met wie zij een enorm lucratieve christelijke televisiezender opzette. Haar man Jim Bakkum, die heimelijk homoseksueel was, werd uiteindelijk veroordeeld voor grootschalige fraude. In haar toespraak vroeg Chastain aandacht voor de lhbti-gemeenschap en mensen die worstelen met suicide-gedachten.

Tijdens de openingsmonoloog haalden de drie presentatrices ook al hard uit naar Florida, waar de Don’t Say Gay-wet, die lessen over seksuele diversiteit verbiedt, tot veel opschudding heeft geleid. "Voor iedereen in Florida: we gaan vanavond een gay avond hebben", verzekerden Amy Schumer, Regina Hall en Wanda Sykes de kijkers. Daarna herhaalden zij het woord gay meerdere malen achter elkaar. De omstreden wet leidde tot veel protesten binnen het Walt Disney-concern omdat de hoogste baas zich wekenlang niet uitsprak tegen de wet.

Rita Moreno

Ook Ariana DeBose, die de prijs voor vrouwelijke bijrol won, brak een lans voor de lhbti-gemeenschap. Zij won het beeldje voor haar vertolking van Anita in de remake van de West Side Story. Bijzonder is dat Rita Moreno, de actrice die in de oorspronkelijke versie van de West Side Story de rol van Anita speelde, daar in 1962 ook een Oscar won.

DeBose bedankte Moreno in haar toespraak ook "omdat je de weg heeft vrijgemaakt voor zoveel andere Anita's zoals ik". De actrice beklemtoonde de kansen die zij als queer actrice van kleur heeft gekregen in Hollywood. "Er is een plek voor ons", sloot zij af, een verwijzing naar een van de bekendste nummers uit de West Side Story. De 31-jarige is de eerste openlijk homoseksuele vrouw van kleur die een Oscar won ooit.