Adèle Bloemendaal kan nog niet praten

Adèle Bloemendaal is er twee maanden nadat ze werd getroffen door een zware beroerte nog altijd slecht aan toe. De 81-jarige comédienne gaat wel vooruit, maar ze heeft sinds de beroerte nog niet gesproken, schrijft De Telegraaf.

Wel lukt het Bloemendaal om met de rollator enkele meters te lopen. Ze werd in juni buiten bewustzijn gevonden in haar appartement aan de Nieuwmarkt in Amsterdam. Na een paar dagen kwam ze bij uit coma, maar sindsdien heeft ze dus nog geen woord uitgebracht. "Ze zit in een stoel, wordt soms meegenomen voor een wandeling van een paar meter, maar kijkt verder alleen maar voor zich uit", zegt goede vriend Eric Beekes.

Bloemendaal dreigt bij een langer verblijf in haar huidige verpleeghuis haar appartement aan de Nieuwmarkt te verliezen. De woning is één van de mooiste kamers van complex Flesseman, met uitzicht op de Nieuwmarkt. "Het is zo cru allemaal", zegt Beekes. "Ze had er zo tegenop gezien om te verhuizen en haar zelfstandigheid op te geven. Maar eenmaal in Flesseman had ze het er, tot ieders verrassing, meteen enorm naar haar zin. En nu dit. Ze gaat heel langzaam vooruit, maar ik hoop maar dat het op tijd is om haar straks weer terug te brengen naar die kamer. Daar was ze gelukkig."