Matthew Perry schrijft memoires: “Ik had twee procent kans om te overleven”

Ga er maar aanstaan: na tien seizoenen en 236 afleveringen Friends – uitgezonden in zo ongeveer elk land ter wereld – is er zo ongeveer niemand die je niet herkent als Chandler Bing. Hij trok zich na de show terug in zijn eigen wereld en werd depressief. Dit leidde bijna tot zijn dood.

Acteur Matthew Perry was dan wel multimiljonair na de finale van sitcom Friends maar ging aan de roem, drank en medicijnmisbruik ten onder. De Amerikaan belandde vier jaar geleden op een dieptepunt, waarbij hij werd opgenomen in het ziekenhuis en wekenlang in coma lag.

In zijn memoires 'Friends, Lovers and the Big Terrible Thing' onthult hij: “Op 49-jarige leeftijd was ik bijna dood.” De acteur had een bijna-doodervaring door zijn alcohol-, opioÏden en oxicotineverslavingen die uiteindelijk leidden tot een levensgevaarlijke maag-darmperforatie.

Na vijf maanden in het ziekenhuis herstelde hij wonderwel. “De artsen vertelden mijn familie dat ik maar twee procent kans had om te overleven. Ik werd aan een ECMO-machine gelegd die ademhaling voor je hart en longen regelt. Niemand overleeft dat, maar ik kon het aan”, aldus Perry.