Nobelprijs voor de vrede voor Malala en Indiase slavenbevrijder

De Nobelprijs voor de vrede gaat naar Malala Yousafzai (17), het Pakistaanse meisje op wie in 2012 een moordaanslag werd gepleegd, vanwege haar strijd voor onderwijs voor meisjes en die sindsdien wereldwijd aandacht vraagt voor dat onderwerp. Zij moet de prijs delen met Kailash Satyarthi, een Indiase journalist/activist die in zijn land slaven bevrijdt. Vanaf jonge leeftijd verzette Malala zich tegen de behandeling van meisjes door de Taliban, die in de Swat-valei van Pakistan de dienst uit maken. Ze maakte onder een schuilnaam een blog voor de BBC, maar trad rond haar 15e ook onder haar eigen naam naar buiten om duidelijk te maken onder welke omstandigheden meisjes moeten leven in gebieden die worden beheerst door de Taliban. In 2012 deed een radicale moslim een poging haar te vermoorden toen ze instapte in een schoolbus. Malala raakte levensgevaarlijk gewond, maar herstelde in een ziekenhuis in Londen. Sindsdien ijvert zij onvermoeibaar en wereldwijd voor de rechten van kinderen in het algemeen en voor het recht op onderwijs voor meisjes in het bijzonder. Kailash Satyarthi strijdt al vele jaren tegen slavernij van kinderen in India. Kinderhandel is lucratieve business in India; misdadigers verdienen er miljoenen euro’s aan. Eigenaren van illegale naaiateliers betalen tweehonderd euro voor een jongen. Voor een meisje wordt het dubbele bedrag neergeteld.      

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  “mee volgt?
  Rrrrrrrrrrrrrrrrr vegeten 3 huis 😉

 2. meesan

  het Paikstaans meisje op wie in 2912 een moordaanslag werd gepleegd. Tuurlijk.

 3. Burgermans

  Een klap in het gezicht van de zuivere islam.

 4. Windows 8

  Nu mag ze naast die andere laureaat van ‘de vrede’ zitten. Barack ‘drone’ Obama

  • vandehoedenderand

   Ik was er alweer bang voor. Dat iemand Obama er weer bij zou slepen. Sommige mensen halen ook alles uit de kast om de man zwart te maken.

   Nu ja, Obama zat zelf niet op die prijs te wachten. Dat is algemeen bekend.

   Als je dan al wil zeuren – waar u overigens bijzonder bedreven in bent – zeur dan op het Nobelcomité. Niet op de lieden die die overbodige prijs ontvangen. Die kunnen er ook weinig an doen.

   Oh, gebruikelijker is trouwens ‘Dronebama’. Maar u vindt blijkbaar dat IS gewoon zijn gang moet kunnen gaan. Goed om te weten.

   (in antwoord op Windows 8)
   • Windows 8

    “Maar u vindt blijkbaar dat IS gewoon zijn gang moet kunnen gaan.”
    Gewoon even het dodentalratio IS – burgers bekijken (let wel, veronderstelde ‘terroristen’ want bewijslast ea parameters krijg je niet te zien.) en dan even nadenken wat dat doet met familieleden van die vermoorde burgers. (hint : radicalisering)

    “alles uit de kast om de man zwart te maken.”
    Deze is te makkelijk 😀

    (in antwoord op vandehoedenderand)
    • vandehoedenderand

     Ja, dat klopt. En moslims zijn de grootste slachtoffers van IS op het moment. En als je het nog verder wil doortrekken, heeft het Westen – van Groot-Brittanië tot Nederland tot de VS en eigenlijke alle voormalige koloniale grootmachten – veel van deze huidige ellende ook op zijn kerfstok. Dus niet alleen Obama. Dat is weer te gemakkelijk.

     http://www.salon.com/2014/10/09/bill_maher_and_sam_harris_blind_spot_american_on_arab_violence_and_religious_right_extremism_at_home

     Maar nogmaals, de man voelde zich zelf bijzonder ongemakkelijk bij deze prijs. Sterker nog, hij had nog niets gedaan – als president – toen hij de prijs in handen kreeg geduwd. Enkel ‘Change’ roepen is voor het Nobelcomité blijkbaar voldoende. Dáár ligt dus de fout.

     En wat mij betreft gaat de Nobelprijs overigens enkel over wetenschap en literatuur. Niet dit soort onzin.

     (in antwoord op Windows 8)
 5. AAFJE

  Beste WIK: een nieuwsbericht wint aan kracht als jullie typefouten eruit halen voor dat je een stuk plaatst. Af en toe een punt achter een zin is ook best fijn. OK, ik ben een soort schooljuf.
  Wel heel goed dat juist deze mensen de Nobelprijs krijgen!

  • Windows 8

   Ik ben géén schooljuf , of toch nog niet, maar 3huis wordt betaald per artikel volgens mij.

   (in antwoord op AAFJE)
 6. Burgermans

  Hee, redaxie, doe us de spelfouten dur uit halen.

 7. vandehoedenderand

  Oh, overigens. Dat deze prijs overbodig is lijkt me wel evident.
  Maar dat doet niets af aan de prestatie van dit meisje. Toen ik 15-17 was, was ik voornamelijk dronken of onder de invloed van iets anders. En bezig met het opvoeren van mijn brommer. En – veelal onsuccesvol – achter vrouwen aanzitten.

  Haar prestatie is m.i. bijzonder groot. Dapper meisje. Je moet het maar doen. Ik denk dat de meeste lieden zouden wegrennen als er een paar haatbaarden op ze af zouden komen. Ik incluis. Maar ze is wel uitgemolken door allerlei instanties. Hopelijk verpest dat haar niet op termijn. Maar de prijs zelf kunnen ze beter opdoeken. De EU heeft ‘m ook. Het gaat echt allemaal nergens over.

 8. marianne martens

  Goed vanwege haar moed, doorzettingsvermogen en lijden dat Malala Yousafzai en Kallash Satyarthi de Nobelprijs hebben gewonnen. Barak Obama eveneens, een van de beste Presidenten van de Westerse Wereld ooit.

Reacties niet toegestaan