Mevrouw Clooney helpt Grieken met verdwenen kunst

Amal Alamuddin, de kersverse vrouw van George Clooney, helpt de Grieken bij het terugkrijgen van de Elgin marbles. De Elgin marbles zijn marmeren sculpturen die begin 19e eeuw door de Engelsen naar Engeland verscheept werden. De beelden staan nu in het British Museum in London. Griekenland wil ze al decennialang terug naar de Akropolis. Nu het bijna 200 jaar geleden is, is het moment aangebroken om er werk van te maken. Volgens de Grieken verstoren de ontbrekende beelden de cohesie van het Pantheon en was de verplaatsing van de beelden destijds illegaal. De Engelsen denken daar anders over; aan het begin van de 19e eeuw maakte Athene deel uit van het Ottomaanse Rijk. Brits ambassadeur Thomas Bruce nam de beelden mee met toestemming van de Ottomanen en verkocht ze in 1816 aan de Britten. Alamuddin werkt als mensenrechtenadvocaat in London. Ze is niet de eerste die zich inspant voor de Elgin marbles. Eerder pleitte de Griekse actrice en later minister van Cultuur Melina Mercouri voor terugkeer van de beelden. De tegenstanders betwijfelen of de Grieken wel in staat zijn om de sculpturen op de juiste manier te bewaren. Bovendien zijn ze bang dat als Alamuddin succes heeft, dit een precedent kant creëren. Want naast de Elgin marbles staat bijvoorbeeld de Egyptische buste van Nefertiti in Berlijn en is de Schat van Priamus (de Ttojaanse koning) in Moskou te bewonderen.

Bron(nen):   De Morgen      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  “Bovendien zijn ze bang dat als Alamuddin succes heeft, dit een precedent kant creëren. ”
  Dus de Duitsers mogen alle geroofde schatten behouden?

  • Burgermans

   De beeldengroep is niet geroofd maar gewoon aangekocht, Windows.

   (in antwoord op Windows 8)
   • Windows 8

    Net zoals stukken van de US ‘gekocht’ zijn ?

    (in antwoord op Burgermans)
    • Burgermans

     We hebben het voortbestaan van deze beeldengroep dus aan deze Lord Elgin te danken.

     (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Geroofde beeldengroep

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Gekochte beeldengroep.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      “Greece condemned Elgin’s action to remove the Marbles from the Acropolis and the Parthenon, which is regarded as one of the world’s greatest cultural monuments. The Greek position is that the violent removal of the marbles from the monument is illegal, and a blatant act of vandalism against a monument of significant historical value, and regards the marbles to be stolen intellectual property.”

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Als de Grieken het zeggen moet het wel waar zijn.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Welk deel begrijp je niet?

      “hij vroeg ALLEEN maar de toestemming om schetsen en enkele plaasteren afgietsels te laten maken ten behoeve van het landhuis”
      “en maakte van deze situatie MISBRUIK om het waardevolle beeldhouwwerk….

      (in antwoord op Burgermans)

Reacties niet toegestaan