Winnaars The Voice blikken terug

In de aanloop naar de finale van het vierde seizoen The Voice of Holland spreken winnaars Ben Saunders, Iris Kroes en Julia van der Toorn over hun leven na het winnen van eerdere seizoenen van The Voice. De drie artiesten vinden hun geluk in het zingen voor een groot publiek, vertellen zij in een interview met Veronica Magazine.

Ben Saunders was in 2011 de winnaar van het populaire talentenprogramma en heeft een aantal hits op zijn naam gezet. Zijn jongensdroom kwam uit en hij kocht een groot nieuw huis, een grote auto en een duur horloge van zijn verdiensten. Drie jaar later heeft hij een heel andere kijk op beroemdheid: "Alle dure dingen kunnen me gestolen worden. Ik heb mijn huis te koop gezet, de auto ingeruild en ben back to basics gegaan." Iris (winnaar 2012) is gelukkig met haar nieuwe bestaan. "Ook voor mij allang geen bijbaantje meer bij de Chinees. Het zijn vooral poepsjieke locaties waar ik gevraagd word met mijn harp te spelen. Ik kan aardig leven van twee of drie optredens per week."

Verder spreken de sterren over hoe het is om beroemd te zijn. Julia (winnaar 2013) heeft geen last van paparazzi, maar realiseert zich wel dat geheimen hebben lastig is met deze baan. "Toen ik zei dat ik een vriendin had, bleek dat groot nieuws voor de roddelrubrieken. Bizar!" Saunders wordt soms gek van de roddels die erover hem rondgaan. Vooral verhalen over zijn familie zijn zeer kwetsend. Hij ziet het echter niet als een nadeel van bekendheid. "Dit gebeurt ook in het leven op straat."

Wurgcontract

De geruchten dat de winnaars van The Voice vastzitten aan een wurgcontract zijn volgens Ben, Iris en Julia niet waar. Julia is het meest te spreken over de gang van zaken na haar overwinning. "Het kan klikken of niet klikken met de platenmaatschappij. Zoals ik het heb ervaren, is alles bespreekbaar." Waar Julia het goed kan vinden met haar platenmaatschappij, heeft Iris meer problemen gehad. "Na anderhalf jaar nam ik het besluit alleen verder te gaan. Maar van een wurgcontract is nooit sprake geweest."

Saunders is herstellende van een poliepoperatie en is voorzichting weer aan het optreden. Iris Kroes speelde op de herdenkingsdienst van MH-17 en heeft vele uitnodigingen vanuit het buitenland gekregen, maar werkt nu aan een theatertour en een nieuwe EP. Julia zit nu in Londen en maakt een nieuw album, samen met de producers van de bekende Britse zangeres Emeli Sandé.