Boyhood en Budapest winnen Globes beste film

Beroemd
door anp
maandag, 12 januari 2015 om 5:07
welingelichtekringen header 1
De films Boyhood en The Grand Budapest Hotel zijn bij de uitreiking van de Golden Globes zondagavond uitgeroepen tot beste dramafilm en beste komedie van het jaar.
Boyhood was de grote winnaar. Het epos over het opgroeien van een Amerikaanse jongen won drie prijzen: voor beste film, beste actrice en beste regisseur. Het was de enige productie die drie beeldjes mee naar huis mocht nemen.
De tragikomedie Birdman, over een Hollywoodster die één keer in zijn leven een serieus toneelstuk wil maken, kreeg twee Globes. De film van regisseur Alejandro Gonzalez Inarritu werd beloond met beeldjes voor beste acteur (Michael Keaton) en beste scenario. Andere belangrijke filmprijzen gingen naar actrices Julianne Moore (beste actrice voor het drama Still Alice) en Amy Adams (beste actrice in komedie Big Eyes), acteurs Eddie Redmayne (beste acteur in The Theory of Everything), J.K. Simmons (beste bijrol voor Whiplash) en zanger John Legend (beste song voor racismedrama Selma).
Bij de televisieprijzen waren The Affair en de komedie Transparant de grote winnaars. The Affair won de beeldjes voor beste tv-drama en beste actrice (Ruth Wilson). Transparant werd bekroond als beste komedieserie en voor beste acteur in een komedieserie (Jeffrey Tambor). Acteur Kevin Spacey, die voor de achtste maal genomineerd was voor een Globe, won de prijs voor beste acteur in een dramaserie voor zijn rol als manipulatieve senator in Netflix-hit House of Cards.
Tijdens de ceremonie werd opvallend vaak gerefereerd aan de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van expressie. Een groot aantal sterren had een Je suis Charlie-button op, waarmee wordt verwezen naar de moord op de cartoonisten van het Franse satirische tijdschrift eerder deze week. De Nederlandse fotojournalist Theo Kingma, de voorzitter van de Hollywood Foreign Press Association, hield een hartstochtelijke speech waarin hij journalisten opriep gezamenlijk stelling te nemen tegen iedereen die vrijheid van meningsuiting wil dwarsbomen. Hij kreeg hiervoor in de zaal een staande ovatie en op Twitter veel bijval.