8,6 miljoen ingezameld voor noodhulp Nepal

De actie Nederland helpt Nepal van Giro555 had vrijdagavond al ruim 8,6 miljoen euro opgeleverd, na een actie in De Hallen in Amsterdam en programma's op radio en tv. Actievoorzitter Gijs de Vries noemt het verloop van de dag "fantastisch en prachtig''. De Nepalese gemeenschap in Nederland omlijstte het evenement met muziek en hapjes.

"Het was goed om te zien hoe honderden mensen langs zijn gekomen'', aldus De Vries. Kinderen kwamen hun spaarcenten brengen; bedrijven beloofden hogere bedragen. Bij de actie werd niet alleen met de 'traditionele' callcenters gewerkt waar mensen een gift konden aanbieden. Twitter en social media werden op nieuwe manieren ingezet. Zo haalden populaire vloggers met honderdduizenden volgers geld op via youtube. Telkens als hun filmpjes duizend keer werden bekeken, leverde dat 1 euro op.

Bij de actiedag kwamen bekende Nederlanders uit showbizz en politiek langs, zoals Sophie Hilbrand en Diederik Samsom en Andre van Duin. De Vries benadrukt dat het opgehaalde geld direct wordt besteed aan noodhulp, zoals tenten, drinkwater en medische verzorging van de slachtoffers. De actie loopt nog door. Het reeds opgehaalde bedrag is een "enorme dank aan de Nederlandse bevolking'' waard, aldus De Vries.