Eva Jinek vecht tegen vooroordelen

Eva Jinek voelt continu de druk om zich te bewijzen op televisie. De presentatrice heeft het idee dat zij als hoogblonde vrouw in haar talkshow slimmer uit de hoek moet komen om een stigma voor te blijven.

“Ik, vrouw en ook nog hoogblond, moet extra bewijzen dat ik terecht op dat podium zit”, aldus Jinek dinsdag in het AD. “Kijk, de meeste mensen houden niet zo van veranderingen, dus als er een nieuw, jong gezicht komt dat anders klinkt en er anders uitziet dan een blanke man van een zekere leeftijd, gaat dat gepaard met primaire vooroordelen.”

Die vooroordelen zijn soms vervelend, aldus Jinek. “Maar geen totale ramp. Ik vind het oké om klappen te vangen als de front runner, als het maar een blijvende verandering in gang zet.”

Dat na afloop van een uitzending het dan toch vaak over loze oppervlakkigheden als haar kleding of haar uiterlijk gaat, stoort Jinek. “Mensen, denk ik dan, waar zijn we mee bezig? Maar nogmaals, men is nog niet gewend aan vrouwen op die plek. Dat komt wel. Ik merk dat het al verbetert; steeds vaker gaan opmerkingen over de gasten en wat we hebben besproken.’’