BNNVARA erkent: Klaver-film is schemergebied

Omroep BNNVARA geeft toe een "journalistiek schemergebied" te betreden door op 4 september de film Jesse uit te zenden, een documentaire over GroenLinks-leider Jesse Klaver. Maar de omroep vindt de film "de moeite waard om te vertonen" omdat die "een uniek inkijkje in het leven van de politicus achter de schermen" geeft.

Op de film is veel kritiek geleverd, onder meer door PVV en Forum voor Democratie (FvD), omdat maker Joey Boink zelf voor GroenLinks actief was tijdens de laatste verkiezingscampagne.

"NPO laat alle schijn van objectiviteit varen met 'intieme docu’ over Jesse Klaver", reageerde Thierry Baudet van FvD.

Voorwaarden

BNNVARA heeft naar eigen zeggen diverse voorwaarden gesteld. Zo heeft de omroep al het ruwe materiaal en mocht de filmmaker geen beperkingen opleggen bij de montage. Ook GroenLinks mocht zich daar niet mee bemoeien. De omroep heeft "de volledige eindredactionele verantwoordelijkheid" en Boink maakt aan het begin van de documentaire bekend welke dubbelrol hij heeft gespeeld. "Die afspraken zijn allemaal nagekomen", aldus BNNVARA vrijdag.

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) is "heel benieuwd" naar de film.

Bewaken

De demissionair bewindsman wilde na de ministerraad nog geen mening kwijt over de film, al liet hij weten die persoonlijk al wel te hebben. De staatssecretaris kondigde wel aan dat hij de "onafhankelijkheid van de publieke omroep" zal bewaken.

Minister Jet Bussemaker (PvdA), Dekkers collega op het ministerie van Onderwijs, lijkt de ophef wat voorbarig te vinden. "Je kan hier op zich vraagtekens bij hebben'', aldus de minister. "Maar de omroep heeft voorwaarden gesteld. Dat al het materiaal beschikbaar moet worden gesteld, dat er geen selectie door Jesse Klaver komt. Ik wil eerst die documentaire zien. Van wat ik begrijp zitten er ook kritische elementen in."