Lubach lanceert stickers tegen bio-industrie

Het VPRO-programma Zondag met Lubach heeft zondagavond een sticker-actie gelanceerd met een keurmerk voor niet-diervriendelijk vlees. Kijkers kunnen via de website www.slechterleven.nl een vel met stickers met een zogenoemd 'Slechter leven-keurmerk' bestellen. Deze kunnen zij dan plakken op vlees van dieren die een slecht leven hebben gehad.

Dat maakte presentator Arjen Lubach zondag bekend in zijn programma. Hij berekende dat volgens recente cijfers slechts 20 procent van al het vlees dat in Nederland wordt verkocht een 'Beter leven'-keurmerk heeft, dat garandeert dat het dier relatief goed is behandeld. Lubach wil dat er ook een keurmerk komt voor 'slecht' vlees; het logo gaat gepaard met een foto van dieren die onder erbarmelijke omstandigheden in de stallen leven.

Zondag met Lubach lanceerde het initiatief als reactie op de huidige staat van de Nederlandse bio-industrie en de weigering van de Tweede Kamer om maatregelen te nemen tegen het stijgende aantal stalbranden in Nederland. Tot nu toe kwamen bij stalbranden al 225.000 dieren om het leven, stelt het programma. De Partij van de Dieren en de PVV dienden op 4 juli een motie in om hier iets tegen te doen, maar deze werd weggestemd door de vier partijen die nu aan de formatietafel zitten.

Ook wees Lubach in de uitzending op een reportage over de stallen van 'varkensbaron' Adriaan Straathof. De varkensboer mag in Duitsland geen stallen meer hebben vanwege zijn beroerde behandeling van dieren, maar kreeg in Nederland recent wel weer toestemming voor de uitbreiding van een van zijn megastallen.

Het lijkt Zondag met Lubach een goed idee als de politiek het initiatief voor het 'Slechter leven'-keurmerk overneemt.