‘Tom Cruise heeft schuld aan fataal ongeluk’

De nabestaanden van de slachtoffers van het ongeluk op de set van American Made houden Tom Cruise deels verantwoordelijk voor de fatale vliegtuigcrash.

In rechtbankpapieren die People in handen heeft, schrijven de families van Alan Purwin en Carlos Berl dat de wens van Tom en regisseur Doug Liman een "risicovolle film vol actie" te maken, heeft bijgedragen aan de omstandigheden waaronder het ongeluk kon gebeuren.

Nalatigheid

"De tol van filmen in Colombia, samen met het enthousiasme van Cruise en regisseur Doug Liman om meerdere takes op te nemen van overdadige vliegscènes, zorgden elke dag voor extra werkuren en het uitlopen van het schema", aldus de families in de documenten. "Nalatigheid in planning, coördinatie en vliegveiligheid hebben erin geresulteerd dat een onbekwame, onvoorbereide piloot werd gedwongen een gevaarlijke vlucht uit te voeren in een klassiek toestel over een onbekend berggebied in slecht weer."

Tijdens de opnames van American Made crashte in september van 2015 een tweemotorig vliegtuigje in de bergen rond de Colombiaanse stad Medellin. Naast de twee omgekomen piloten zat ook hun collega Jimmy Lee Garland in het toestel. Hij verloor het gevoel in beide benen.

De nabestaanden klagen de producenten van American Made aan voor dood door schuld en nalatigheid. De familie van Carlos Berl heeft ook een claim lopen tegen Jimmy Lee Garland, die mede-eigenaar is van het vliegbedrijf dat voor de film was ingehuurd.