Drie Nederlandse kanshebbers op Oscar

Drie films waarin Nederlanders betrokken zijn maken kans op het winnen van een Academy Award. De beeldjes worden in de nacht van zondag op maandag (Nederlandse tijd) in Los Angeles uitgereikt.

De Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema maakt kans op een Oscar voor zijn camerawerk in de film Dunkirk. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een Nederlander in deze categorie is genomineerd.

Directeur Alex Rüger van het Van Gogh Museum is zondagavond aanwezig bij de uitreiking van de Oscars in Hollywood. Met regisseur Hugh Welchman zit hij in de zaal en als de film Loving Vincent in de prijzen valt, gaat hij mee het podium op. Loving Vincent is kanshebber in de categorie beste animatiefilm.

Make-upartiest Arjen Tuiten is de derde Nederlander in de race voor een Oscar. Dat is voor zijn werk voor de film Wonder.

De film The Shape of Water van regisseur Guillermo del Toro heeft dit jaar de meeste Oscarnominaties in de wacht gesleept. Het fantasy-liefdesdrama maakt kans op dertien beeldjes. In de categorie beste acteur lijkt de grootste kanshebber Gary Oldman, voor zijn rol als Churchill in Darkest Hour.

In de categorie beste actrice lijkt Frances McDormand de grootste kans te hebben met haar rol als moeder die genoegdoening zoekt voor de moord op haar dochter in Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.