Boerin Agnes uit BZV: “Financieel zit het tot hier”

“Ik schat de kans op 80 procent dat het eind dit jaar voorbij is. Financieel zit het tot hier,” vertelt boerin Agnes in een emotionele uitzending van ‘Mijn Boerderij’, een spinoff van Boer Zoekt Vrouw.

Zelf deed Agnes Lensing-Van der Ven in 2007 mee aan het programma waarin boeren een partner zoeken. Inmiddels is ze getrouwd met Albert, die bij boeren in de buurt gaat werken om wat bij te verdienen. Ze heeft twee kinderen. De financiële malaise is ontstaan door de nieuwe fosfaatwetgeving die in 2015 werd ingevoerd. Plots mocht het stel veel minder dan de 180 koeien houden waar ze op hadden gerekend. De investering van een miljoen in hun boerderij in het Drentse Gasselternijveen kan zo nooit worden terugverdiend.

“Het sloopt je aan alle kanten”, vertelt Agnes aan presentatrice Yvon Jaspers. “Geestelijk, lichamelijk. Het haalt alle plezier uit het leven weg.” Een emotionele Agnes kan zich een leven zonder boerderij nauwelijks voorstellen. “We wisten dat de eerste vijf jaar zwaar zouden worden, daar hadden we ons op voorbereid. Maar dit is eigenlijk niet te doen. Dan hoor je sommige mensen zeggen: ik ben overspannen, ik heb een burn-out… Die fase zijn we al tien keer voorbij. Als ik het allemaal had geweten, was ik er nooit aan begonnen.”

Sinds de opnames van het programma in februari is de situatie iets beter geworden, vertelt ze aan Dagblad van het Noorden. “We hebben voor 2018 kunnen omschakelen. Dit jaar komt het goed. Maar hoe het volgend jaar moet, dat weten we niet.”

Bron(nen):   AD