Het treurige leven van Ruth Madoff

Iedere morgen loopt een kleine blonde dame met fel rode lippen van haar luxe flat in aan de rand van het dorp Old Greenwich in New England naar de  Upper Crust Bagel Company op Sound Beach Avenue. Bijna iedereen die hier woont, weet dat het Ruth Madoff is, haar laatste jaren slijtend in ballingschap en ze laten haar vooral met rust. Iedereen  kent de grote lijnen van haar val – hoe haar bevoorrechte wereld ontplofte in december 2008 toen haar man, Bernie, het grootste fraude uit de geschiedenis bekende, een fraude van $ 18 miljard waarvoor hij een straf van 150 jaar uitzendt. Ruth verloor alles – haar geld, sociale status, echtgenoot en haar twee zonen. Mark, de oudste, pleegde zelfmoord in 2010, en Andrew stierf aan kanker in 2014. Ruth is nu 77 en was voor het laatst in het nieuws toen  de ‘Wizard of Lies’ zin premiere beleefd, een dramatische hervertelling van de val van het huis van Madoff, met Robert De Niro als Bernie en Michelle Pfeiffer als Ruth.

Ruth wilde niks zeggen over de film of over wat dan ook. Het is slechts een uur met de trein naar Manhattan, maar het is een wereld weg voor Ruth, die ooit een uitgestrekt appartement aan de Upper East Side en herenhuizen in Palm Beach en Montauk bezat. Na de veroordeling van haar man liet vrijwel iedereen Ruth vallen, en vooral de andere rijkaards, zoals Donald Trump, die weigerde een appartement te verhuren aan Ruth in een van zijn flats in Manhattan, terwijl ze wanhopig zocht naar een plek om te wonen.

Voordat haar man in 2009 werd veroordeeld, sloot Bernie een deal met aanklagers. In ruil voor het opgeven van bijna alles – $ 80 miljoen aan herenhuizen, sieraden, auto’s en kunst – mocht Ruth $ 2,5 miljoen houden.

Ze heeft Michelle Pfeiffer ontvangen, zodat die zich beter in haar rol kon verplaatsen. Maar verder houdt ze zich stil. Afgelopen Kerst hielp Ruth haar vriendin om haar zelfgemaakte handwerkjes te verkopen op een lokale bazaar van de kerk. ‘Het was een bijzonder gezicht om Ruth Madoff werkjes uit een bak onder de tafel te zien pakken en geld te zien aanpakken van kopers’, zegt een buurvrouw.  Ze heeft nog haar kleinkinderen, wat geld, en een paar jaar te leven. En verder niks

Bron(nen):   New York Post