Jan Terlouw boos op dividendplannen

DEN HAAG - De afschaffing van de dividendbelasting moet alsnog van tafel, vindt schrijver en voormalig D66-leider Jan Terlouw. De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft donderdag juist afgesproken de omstreden maatregel door te zetten.

Terlouw wijst er in de podcast Betrouwbare Bronnen op dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders en de Tweede Kamer de heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders wil behouden. "En dan gaat het toch gebeuren! Wat heeft dat nog met democratie te maken?" De D66-coryfee begrijpt dat zijn partij gebonden is aan het regeerakkoord, maar "waarom kan het kabinet niet zeggen: het gaat niet door want jullie willen het niet?" Terlouw hoopt dat zo nodig zijn partijgenoten in de Eerste Kamer, die de coalitieafspraken niet hebben ondertekend, een stokje voor het besluit steken.

De 86-jarige Terlouw schreef in de jaren zeventig en tachtig een aantal zeer populaire boeken, zoals Oorlogswinter, Briefgeheim en Koning van Katoren. Vooral in dat laatste boek deed hij op speelse wijze zijn ideeën over de ideale samenleving uit de doeken.