Van der Gijp heeft niks met #SorryJohan

René van der Gijp vindt dat hij de laatste is om iets van de opmerkingen van zijn Veronica Inside-collega Johan Derksen over homoseksuelen te zeggen. "Ik zit aan tafel met iemand van zeventig jaar oud, die alle vrijheid heeft om te zeggen wat hij wil. Ik ben de laatste om daar iets van te zeggen."

Ook heeft Van der Gijp niks met de Twitter-actie #SorryJohan, die donderdag trending topic is. "Ik zit niet op Twitter of al die andere dingen. Ik lees een krantje, daar houdt het mee op. En iedereen die van alles vindt en roept op Twitter: ga gewoon werk zoeken of zo", aldus de voetbalanalist, die begin dit jaar nog 'als Renate' met een blonde pruik op aan de Voetbal Inside-tafel verscheen. Dit als reactie op VTM-journalist Boudewijn van Spilbeeck, die bekendmaakte voortaan als vrouw verder te gaan.

De hashtag SorryJohan werd in het leven geroepen na uitspraken van Derksen in het voetbalprogramma Veronica Inside. "We moeten ophouden met doen alsof het zo verschrikkelijk moeilijk is om uit de kast te komen. Als je een beetje karakter hebt, kom je daar gewoon voor uit", zei Derksen onder meer. In een reactie hierop vertellen homo's op Twitter hoe moeilijk het is om uit de kast te komen, over pesterijen en homofobie op straat en op hun sportclubs.

Derksen zelf liet donderdag aan het AD weten dat hij niet op Twitter zit en weinig onder de indruk is van de verhalen. "Mensen zijn uiteraard vrij om te reageren, maar de overgevoeligheid van allerlei stromingen in dit land wordt hysterisch.’’