Martine de Jong over Lubach: “Hij was een van de eersten die zag wie ik was”

Martine de Jong (43) is schrijfster, artdirector van Zondag met Lubach en de partner van de succesvolle tv-maker. Recensenten waren lovend over haar eerste boek. Nu is er een tweede. De Volkskrant sprak met haar over haar afkomst, talent en haar relatie met Arjen Lubach.

Na haar eerste boek zei ze: "Nu hoef ik niet meer mee te doen aan het echte leven. Ik bedoelde: ik kan nu boeken blijven schrijven, hoop ik. En dan hoef ik me niet meer bezig te houden met pensioen en werkgevers en al die crap."

Ze komt uit een familie waar niemand heeft gestudeerd. Zelf heeft ze haar atheneum ook niet afgemaakt. "Arjen kreeg scheve blikken omdat hij uit een hoogopgeleide familie komt en stopte met zijn studies, maar andersom is ook niet wenselijk. Als er helemaal niets van je wordt verwacht, tja."

De Jong zegt eerlijk dat ze geen brede algemene ontwikkeling heeft. "Dat merk ik nu vooral weer bij Zondag met Lubach. Dan denk ik: die jongens weten zó veel. Ik wil niet te nederig zijn, maar ik weet vergeleken bij hen echt niet veel." Soms vindt ze dat niet makkelijk. "Het lastige is om je gelijkwaardig te blijven voelen. Nou kan ik gelukkig veel dingen die zij niet kunnen. Ik maak alles wat zij verzinnen. Ik zorg dat het programma er goed uitziet."

Op haar 28ste ontmoette ze Lubach. "Hij was een van de eerste personen die zag wie ik was, zeg maar. Die op een ingewikkeld en intelligent niveau met mij ging communiceren. Dat is voor hem normaal. Waardoor ik meteen een niveau hoger werd getild. Dat was wel gaaf. Met zo iemand wil je wel vrienden zijn."

Bron(nen):   De Volkskrant