De sympathieke Robèrt van Beckhoven: van broodjesbakker tot kijkcijferkanon

Robèrt van Beckhoven, ‘s lands populairste bakker, moest zaterdag tot groot verdriet van de kijker Wie is de Mol verlaten. Gelukkig konden de fans van de meester patissier nog even van hem genieten tijdens de finale van Heel Holland Bakt zondag, waar hij de 29-jarige Anna tot winnaar verkoos.

Wedstrijden
De vriendelijke Brabander heeft een veelbewogen leven achter de rug, waarin vooral zijn continue drang naar verbetering opvalt. Hij wint wedstrijd na wedstrijd en weet het als een van de weinigen te schoppen tot meester patissier. In zijn thuisplaats Oisterwijk probeert hij graag nieuwe concepten uit. Zo verhuisde hij in 2004 met zijn bakkerij van het centrum van het plaatsje naar een industrieterrein om zo de productie op te schalen.

Hoewel zijn bakkerij-imperium doorgroeit, is zijn vader teleurgesteld, zei hij eerder tegen de Volkskrant. “Mijn vader vond het jammer. De bakker was weg uit het dorpsbeeld. Dat ging natuurlijk ook om status. Wat moest hij zeggen als de mensen bij Albert Heijn vroegen waarom zijn zoon niet meer in het dorp zat? Terwijl: de zaken gingen op het industrieterrein heel goed. Maar dat zag hij niet.”

Een jonge MAX
Zijn tv-carrière begon al in 2012 met het kinderprogramma Cup Cake Cup, waarin hij kinderen cupcakes leert bakken. Toch heeft omroep MAX hem daar niet gevonden. “Ze zeggen bij MAX dat ze me gewoon gegoogeld hebben”, zegt Van Beckhoven tegen de NCRV. “Bij Heel Holland Bakt waren ze ervan onder de indruk dat ik zelf ook aan veel wedstrijden heb meegedaan. En qua leeftijd pas ik goed bij het programma, ik ben nog een jonge MAX, zal ik maar zeggen.”

Vriendelijke benadering
Hij staat bekend om zijn vriendelijke aanpak. “Ik weet hoe zwaar de wedstrijd is. Moet ik deelnemers dan helemaal over de rooie helpen? Mensen staan onder enorme druk, dan heeft het toch geen zin om ze nog eens een keer uit te kafferen. Maar toegegeven, ik doorzie snel wie goed is. Zodra iemand aan de slag gaat, zie ik of het een echte bakker is of niet.”

Gek genoeg, zijn het niet de taarten die zijn voorkeur hebben. Als hij moet kiezen, bakt hij het liefst brood. “Voor mij is het een levensbehoefte en ik vind het gewoon ontzettend lekker – ja, goed brood dan, hè. Mensen vragen mij vaak om een recept, maar die hebben het niet begrepen. Het bakken van brood gaat op gevoel.”

Bron(nen):   Business Insider