‘Wie is de Mol?’ gaat in België stap verder: Er is nog helemaal geen mol

In Nederland zitten we al in de slotfase van ‘Wie is de Mol?’ maar in België moet het tv-programma nog beginnen. En dat doen ze anders dan normaal. Er is namelijk nog helemaal geen mol aangewezen.

De tien deelnemers, allen onbekende Vlamingen, zijn naar Vietnam vertrokken zonder dat er iemand is aangewezen als mol. Pas in de eerste aflevering wordt besloten wie die rol gaat vervullen. Presentator Gilles de Coster vertelt aan Het Laatste Nieuws: “Dat is nooit eerder gebeurd. We zijn met tien kandidaten vertrokken, maar in tegenstelling tot vorige jaren, waar de mol steevast vooraf werd aangeduid en volledig werd voorbereid, wordt de mol nu pas tijdens de eerste aflevering gekozen. De kijker thuis gaat dat proces dus volledig kunnen volgen. Uiteraard gaan we niet verklappen wie wij uiteindelijk hebben aangeduid, we willen het plezier niet vergallen. Maar de verrassing, de ontsteltenis bij de kandidaten, de ontreddering… die zal wel helemaal in de aflevering te zien zijn.”

Het was nog niet zo gemakkelijk om een onvoorbereide mol op pad te sturen. “We wilden dit jaar gewoon verrassend openen, met als extraatje dat de kijker bij aanvang voor het eerst meer weet dan de kandidaten. Het gevolg was dat we onze mol tijdens de opnames elke avond ter plaatse hebben moeten briefen. Voorgaande seizoenen kozen we de mol weken voor de opnames en zagen we hem of haar voor de start tientallen keren, bekeken we samen elke proef, gingen we na waar er eventueel kon gesaboteerd worden… Dat is nu dus allemaal niet gebeurd. Precies daarom hebben we een aantal speciale technische middelen ingezet om de Mol te informeren, maar daar kan ik verder niets over kwijt,” aldus de presentator.

Bron(nen):   HLN