Nog vijf NPO-presentatoren krijgen topsalaris

Beroemd
door anp
dinsdag, 12 maart 2019 om 15:14
welingelichtekringen header 1
Bij de publieke omroepen lopen nog vijf presentatoren rond die op basis van oude rechten meer verdienen dan het salaris van de minister-president, 194.000 euro. Dit zei minister Arie Slob van Media dinsdag in de Tweede Kamer, waar hij vragen kreeg over het salaris van Matthijs van Nieuwkerk.
Slob heeft navraag gedaan bij BNNVARA over de berichtgeving van afgelopen weekend, waaruit bleek dat de presentator van De Wereld Draait Door meer zou gaan verdienen als hij binnenkort College Tour voor BNNVARA en de NTR gaat presenteren via de productiemaatschappij Medialane. Volgens Slob blijkt uit navraag bij BNNVARA dat deze suggestie niet juist is, maar hij gaat bij de Nederlandse Publieke Omroep wel navragen of de visie van de omroep klopt. "Ik ga wel aan de NPO vragen heel specifiek naar deze casus te kijken", zei Slob.
De minister zei te hopen dat van het aantal van vijf veelverdieners bij de publieke omroep uiteindelijk nul overblijven, op niet al te lange termijn. "Er is sprake van een sterfhuisconstructie. Die wereld draait dus niet door, die gaat stilstaan", aldus Slob. De minister stak zijn ergernis over hoge salarissen bij de publieke omroep in tijden van bezuinigingen niet onder stoelen of banken. "Ik vind dat niet goed. Daar moeten we vanaf. Ik ben er klaar mee voor dit soort vragen naar de Kamer te gaan. Gelukkig wordt het aantal veelverdieners bij de omroepen steeds kleiner. We moeten in de nieuwe concessieperiode ook voorkomen dat er via andere wegen pogingen worden gedaan meer te verdienen dan is toegestaan."
SP-Kamerlid Peter Kwint stelde de kwestie aan de orde. Hij riep de presentatoren die bij de publieke omroep meer verdienen dan 194.000 euro op om de overstap te maken naar de commerciële zenders van Talpa. "Stop De Wereld Graait Door", zei Kwint.