Boeken zijn booming in IJsland

Iedereen leest en iedereen schrijft. De ruim 300.000 IJslanders schrijven, lezen en publiceren de meeste boeken per hoofd van de bevolking ter wereld. ‘Ad ganga med bok I maganum’ is een bekend IJslands gezegde. Het betekent letterlijk: iedereen draagt een boek in zijn maag. Veel IJslanders schrijven, een op de tien publiceert daadwerkelijk een boek. IJsland was altijd al een land van verhalenvertellers. Grote delen van het jaar is het er koud en donker. In een tijd zonder tv of internet was er weinig anders te doen dan lezen en schrijven. Overal zijn verhalen. Er zijn speciale tochten langs gebouwen waarop sagen (oude volksverhalen) zijn geschreven. Op bankjes in het park staan barcodes. Daarmee kun je via je smartphone naar een verhaal luisteren. Er staan sagen op servetten en koffiekopjes. Bij elke geiser en waterval staat een verhaal over helden van weleer. De taxichauffeur heeft een autobiografie geschreven en de gids citeert tussendoor zijn eigen poëzie. Schrijvers worden gerespecteerd. Ze hebben een goed leven en krijgen soms zelfs een normaal salaris. Vlak voor kerst worden de meeste boeken verkocht. Alle IJslanders krijgt een dikke boekengids in de bus. Ze storten zich erop als was het een gids van een meubelboulevard. Iedereen krijgt met kerst een boek cadeau en het wordt nog gelezen ook.

Bron(nen):   BBC      

16 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. ikookeven

  Leuk! Ik ben een enorme voorstander van ECHTE boeken. Die je in je hand kunt houden. Een boek lezen op de laptop vind ik zo armoedig! Echt succesvolle mensen lezen veel in echte boeken. Het is net als schrijven: met pen een boek schrijven is rijker dan achter je laptopje wat intypen. De geest zit er dan in (in echt schrijven). En ik ben dus duidelijk een voorstander van de geest in het werk! Daar hebben de Duitsers een mooi woord voor. BEGEISTERD zijn.

  • Captain Caveman

   “..Echt succesvolle mensen lezen veel in echte boeken..”
   En waarop baseer je dat?

   (in antwoord op ikookeven)
   • ikookeven

    Echt succesvolle mensen zijn zeg maar “Masters of life”. Masters of life zijn mensen die in alle opzichten gelukkig zijn. Zij trekken geluk als een magneet naar zich toe. Rijkdom in de breedste zin van het woord. Die mensen lezen veel echte boeken. Dat baseer ik op wat ik lees en wat ik weet. En op wat die mensen vertellen. Klein voorbeeld: masters of life weten dat de straling van een computer niet goed is voor je lichaam en geest. Een boek is vrij van die straling. Als je dag in dag uit tv kijkt en achter je computer zit wordt je als het ware verdoofd. En is het moeilijk om succesvol te zijn. Succesvolle mensen
    zijn veel in de natuur te vinden, en eten/leven gezond. Tv kijken en continue achter je pc zitten of met een telefoon in de weer maakt passief….en verdoofd je geest. Hoe helderder je geest hoe succesvoller/actiever je bent!

    (in antwoord op Captain Caveman)
    • Captain Caveman

     Als ik iets lees, hoeft dat nog geen waarheid te zijn…
     En wat je zegt over straling van schermen is een achterhaald iets.

     (in antwoord op ikookeven)
     • ikookeven

      Inderdaad. Het licht er dus aan WAT je leest. Jij leest blijkbaar heel andere dingen…. gezien je opmerking. Maar ik spreek dagelijks masters of life, want mijn familie en vriendenkring zitten er vol mee.

      Besides, ik ben hier niet om jou te overtuigen. Vooral je eigen mening houden! Wees jezelf. Blijf kritisch! Maar feit is dat je van tv kijken en pc schermen doodmoe wordt…. en minder actief. Als je dat niet voelt, ben je al behoorlijk verdoofd.

      (in antwoord op Captain Caveman)
     • Captain Caveman

      Je concludeert zomaar dat ik hele dag tv kijk of lees van E-reader, terwijl ik dat nergens beweer…
      Ik beweer alleen maar dat mensen niet minder succesvol (hoeven) te zijn wanneer ze lezen van E-reader ipv boek.
      Wat fijn voor je dat je zoveel “masters of life” in je omgeving hebt…

      (in antwoord op ikookeven)
     • ikookeven

      Grappig, ik heb helemaal niks geconcludeerd bij jou. Ik sprak wat betreft tv kijken en pc’s en telefoons in het algemeen. Wat ik nu concludeer is dat je je snel aangesproken voelt! Succes!

      En succesvolle mensen hebben daar geen last van…

      (in antwoord op Captain Caveman)
     • Captain Caveman

      Vandaar ook jou reactie….omdat je je niet aangesproken voelt.
      Succesvol zijn is blijkbaar niet gerelateerd aan een hoge intelligentie…

      (in antwoord op ikookeven)
     • ikookeven

      Weer heel grappig! Ik beweer namelijk helemaal niet dat ikzelf een master of life ben. Interessant. Ook je opinie over intelligentie. Ligt eraan wat je onder intelligentie verstaat.

      Goodbye :-))

      (in antwoord op Captain Caveman)
     • Captain Caveman

      Eigenlijk ben je dus een “wannabe”

      (in antwoord op ikookeven)
     • ikookeven

      ?????? Geen idee. Ik wil graag een Master of life zijn, als je dat misschien bedoelt? Als dat betekent dat ik een wannabe ben. Best. Who cares?

      (in antwoord op Captain Caveman)
  • Marco Gorter

   Leuke discussie tussen ikookeven en Captain Caveman! Volgens mij bijna een definitie kwestie aan het worden over wat / wie succesvolle mensen zijn 😉
   Gelukkig mag iedereen dat zelf bepalen.

   Wat betreft de ECHTE boeken dacht ik dat de meeste boeken van welk genre dan ook geschreven en geredigeerd worden op een computer? Tevens komt daar veelal de vervorming van een vertaler nog overheen, middels een computer (zo werken vertalers nou eenmaal, anders zijn ze alleen tekst aan het overschrijven, net als strafwerk).
   Dat deze ECHTE boeken allemaal door een digitaal proces gaan om uiteindelijk op papier geprint of gedrukt te worden.
   Als mijn aanname hiervoor correct is dan zit de BEGEISTERING niet zozeer in het boek maar bij de ervaring van de lezer die gewend is aan het vasthouden van een boek?

   Ga ik toch voor de tablet, denk dat dit een generatie / gewenningskwestie is.

   (in antwoord op ikookeven)
   • ikookeven

    Wat schrijven betreft: Het gaat wat mij betreft om het allereerste exemplaar. Dat wat met de hand geschreven tot stand is gekomen. Net zoals bij beroemde bouwwerken. Die zijn vaak in eerste instantie gewoon met de hand geschetst. Van daaruit in de computer uitgewerkt. Een creatief mens kan plotklaps een geweldig idee krijgen, heeft daarom meestal een opschrijf/schetsboekje op zak.

    Wat het lezen betreft: HOE men een boek leest mag men ook helemaal zelf bepalen…!

    Maar Begeistering…. iets goeds is toch met begeistering tot stand gekomen.

    Dat “iedereen” als een schaap achter de kudde aangaat met die tablets…. vind ik jammer, maar nogmaals, dat mag iedereen zelf bepalen.

    (in antwoord op Marco Gorter)
 2. Dead Silence

  Ik ben begeisterd over het feit dat sommigen onder ons beter zweven dan ieder denkbaar vliegtuig. Studeren gaat het beste uit een papieren boek, maar dat is persoonlijk. In ieder geval leverde mij dat een Master of Science op.

Reacties niet toegestaan