Tom Hanks en Sandra Bullock in Foer-verfilming ‘Extremely Loud and Incredibly Close’

De New Yorkse schrijver Jonathan Safran Foer (1977) beleefde in 2002 een droomdebuut met zijn roman Everything is Illuminated. Het boek werd in 2005 verfilmd met Elijah Wood in een hoofdrol. In datzelfde jaar publiceerde Foer zijn tweede roman Extremely Loud and Incredibly Close. Inmiddels zijn ook de opnames voor de verfilming van dit boek gestart met in de hoofdrollen Tom Hanks, Sandra Bullock en John Goodman.

In Extremely Loud and Incredibly Close verwerkte Foer de aanslagen van 9/11. De negenjarige Oskar Schell heeft daarbij zijn vader verloren en besluit op zoek te gaan naar sporen van zijn vader. Wat volgt, is een ontroerend en grappig verslag van Oskars zwerftocht door de straten van New York. Oskar is een vroegwijs en eigenzinnig jongetje, dat getraumatiseerd is door het verlies om zijn vader en haperende contact met zijn moeder. Hij verplaatst zich het liefst met zijn tamboerijn door de stad. Meer aanwijzingen om een parallel te zien met de trommelende Oskar Matzerath uit de Blechtrommel van Günter Grass heeft een mens niet nodig. Een beetje roman kan tegenwoordig niet meer zonder een flinke dosis dik aangezette intertekstualiteit.

De rol van Oskar Schell zal gespeeld worden door de twaalfjarige Thomas Horn, die vorig jaar in de VS bekend werd nadat hij de kinderversie van de befaamde quiz Jeopardy won. Een soort mini-Watson dus. 
Regisseur van de film is Stephen Daldry die eerder veelbekroonde films als The hours, The reader en Billy Elliott maakte. Extremely Loud and Incredibly Close wordt begin 2012 in de bioscopen verwacht.


Sandra Bullock speelt Oskars moeder

Tom Hanks speelt de vader van het jongetje, vermoedelijk middels flashbacks.

Bron(nen):   Trailer  YouTube  Movies Theater