Top 10 van boeken die tieners NIET mogen lezen (ouders, let op!)

Elke week stelt een bekende schrijver een boeken-top-10 samen voor The Guardian.
Ditmaal Patrick Ness’ top 10 van ‘ongeschikte’ boeken voor tieners: boeken die je vooral moet lezen op het moment dat men je zegt dat je er nog te jong voor bent.
Patrick Ness, nu succesvol auteur van romans voor (jong) volwassenen, zegt dat het de spanning was van het lezen van ‘inappropriate books’ die hem als jongen het avontuur van het lezen liet ontdekken. Maar het waren niet alleen spannende scènes die hij met rode oortjes las. Sommige boeken kun je nu eenmaal beter lezen als je tiener bent, omdat het nooit te vroeg is iets geweldigs te lezen en soms omdat je, als je wacht, je voor eeuwig je kans gemist hebt.

1. The Catcher in the Rye van JD Salinger
Eerste keus, maar niet vanwege de literaire reputatie. Als je Holden Caulfield ontmoet wanneer je te oud bent, zou de behoefte hem een schop onder zijn kont te geven je leesplezier danig kunnen beïnvloeden.

2. The Stand van Stephen King
Stephen King is een heilige als het gaat om het laten lezen van tieners. Voor volwassenen is dit boek een tikje lang, voor tieners is het Oorlog en Vrede.

3. Infinite Jest van David Foster Wallace

4. Beloved van Toni Morrison

5. The Virgin Suicides van Jeffrey Eugenides
Een van die literaire prijswinnaars waarvan je denkt dat ze altijd al stiekem voor tieners geschreven waren. Niet dat zelfmoord aangemoedigd moet worden, maar dit boek beschrijft in prachtige taal hoe geïsoleerd tienerjaren kunnen zijn.

6. Dracula van Bram Stoker
Vlot geschreven, angstaanjagend en pervers. Bovendien, het laat zien dat vampiers geen baseball spelen. Echt niet.

7. Middlemarch van George Eliot
Middlemarch moet je lezen als je 14 bent. En daarna als je 23 bent. En 31. En 45. En 52. En 68. En 84. En elke keer is het een ander boek.

8. Maul van Tricia Sullivan

9. Jitterbug Perfume van Tom Robbins
Hiervan zegt Patrick Ness: “Dit boek is de reden waarom ik deze lijst begon. Ik heb het telkens herlezen tussen mijn 15e en 17e [..] en het heeft mijn ogen geopend voor vele mogelijkheden in mijn eigen schrijven.” Hij heeft het sinds die tijd niet meer gelezen uit angst teleurgesteld te worden. “Let it remain forever, gloriously, in my teenage years.”

10. Unrecommended van Unnamed
Sommige boeken die hij als tiener las, durft Ness niet aan te raden. Want is Trainspotting geschikt voor een tiener? Of de boeken van Jilly Coopers, Jackie Collins of de titel: “Flowers in the attic”.
“Nee,” zegt hij tegen de tieners, “Jullie zijn veel te jong om die boeken, die je zo makkelijk bij de bibliotheek kan vinden, te lezen.” Op de plank bij de letter C bijvoorbeeld.

Bron(nen):   The Guardian