Fundels: het kinderboek 3.0

Onze zuiderburen hebben het begrepen: met de komst van e-books, e-readers en iPads moeten uitgevers vooruit blijven denken. In Vlaanderen hebben ze daarom een nieuw concept omarmd: de Fundels. Fundels staan voor "bundels of fun" en zijn kinderboeken verrijkt met animaties en spelletjes.
De techniek werd een jaar geleden uitgebracht door het technologiebedrijfje Playlane. Tot nu toe waren de Fundels alleen beschikbaar op de PC en daarmee slecht leesbaar en weinig gebruikersvriendelijk. Maar nu zijn ze ook beschikbaar op de iPhone en de iPad, waar ze perfect tot hun recht komen.
Kinderen snappen het direct: je kunt met objecten op het scherm spelen door ze rechtstreeks aan te raken, je kunt plaatjes inkleuren en filmpjes maken met de objecten uit de boeken. Toch zien de boeken er nog steeds uit als boeken, met leesbare letters en mooie illustraties.

Het is vooral opvallend dat het concept breed ondersteund wordt door zowel Vlaamse als Nederlandse uitgevers, die over het algemeen toch enige koudwatervrees vertonen als het om e-books gaat. Uit Vlaanderen dragen Clavis, De Eenhoorn en Lannoo boeken bij aan de reeks. In Nederland zijn Gottmer, Kluitman en De Fontein betrokken. Ook het uitleenmodel via 75 Vlaamse bibliotheken is uniek. De uitgevers krijgen voor het uitlenen een jaarlijkse vergoeding. Waar de verdeling via de PC nog wat omslachtig is, is het lenen van de fundels (gratis!) via de iPad heel simpel.  Een Fundels-app kan gratis worden opgehaald in de App Store van Apple en in de bibliotheek kun je een kaart meekrijgen met een eenmalige code. Met die code kun je drie willekeurige Fundels gedurende twee weken lenen. Bevalt het, dan kun je de fundels via dezelfde app ook kopen.

Bron(nen):   De Standaard  De Standaard