Kookboeken uit de 18de eeuw

The Complete English Cook: or Prudent Housewife van Ann Peckham, werd gepubliceerd in 1790 en is onmisbaar als je ooit nog eens een pauw wil koken.


Eliza Acton was een huishoudster die Modern Cookery for Private Families schreef in 1845. Dit was het eerste Engelse kookboek waarin een duidelijke lijst met ingrediënten en gedetailleerde instructies werden gegeven. Eliza was ook de eerste die recepten schreef voor kleine gezinnen. Ze beschreef zelfs 3 manieren om aardappelen te koken en in latere edities voegde ze joodse en buitenlandse, meestal Indiase, recepten toe.


Isabella Beeton tenslotte schreef Mrs Beeton's Book of Household Management, dat werd uitgegeven in 1861. Het was tegelijkertijd een naslagwerk voor een goede keuken en een goed gedrag.


Wat deze dames nog meer gemeen hebben, behalve de tijdsgeest en hun liefde voor de kookkunst, is dat recepten uit hun tijd aan een nieuw leven beginnen. Acton en Beeton horen tot de 20 koks in de nieuwe Penguin's Great Food serie, die de keuken in de afgelopen 4 eeuwen omschrijven.


Quadrille Books pakt deze maand uit met de Classic Voices in Food series, met o.a. Eliza Acton.

Maar uitgevers zijn niet de enigen die oude kookboeken afstoffen. Het nieuwe restaurant van Marcus Wareing, Gilbert Scott in het St. Pancras hotel in Londen brengt het Britse culinaire erfgoed weer tot leven. Daar kun je onder meer mrs. Peckham's 'Lobster of Leeds' eten en mrs. Beeton 'Snow eggs' als toetje. In de Victoriaanse entourage van dit hotel past dit wonderwel.


In een ander restaurant in Londen, Wiltons aan de Jermyn Street dat in 1742 startte als oesterbar, brengt chef Andrew Turner maaltijden op tafel op basis van de Great Food serie.

 

Bron(nen):   Slate  Penguins  Quadrille