'Nou nog eentje dan': voor wie wil stoppen met (veel) drinken

Boeken
woensdag, 20 april 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Hoe haar leven zonder drank bevalt? ‘Een openbaring’, zegt Mariëtte Wijne in het interview met de Volkskrant. ‘Ik maak meer mee zonder de dikke saus die drank over het leven legt en die alles maskeert. In plaats van 's ochtends een kater te hebben, sta ik vroeg op en ga ik naar buiten.' Wijne (45), freelance copywriter en illustrator, schreef een boek ‘Nou, nog eentje dan’, waarin ze terug kijkt op haar met alcohol besprenkelde leven dat ze twee jaar geleden achter zich liet. Niet dat ze anti-drank is. ‘Er is niets heerlijkers in het leven dan op een druilerige zondagmiddag in het café met vrienden bij elkaar kruipen en Westmalle Tripel te drinken.’ Ze moet het alleen niet meer doen, want ze wilde de volgende dag altijd wéér. 'Het ging niet eens zo zeer om de hoeveelheden, het ging om de obsessie.’ Elke dag ging vanaf vijf uur 's middags de fles open met als excuus ‘we hebben de dag weer overleefd.’ Sociaal allemaal heel acceptabel, zegt Wijne.
Toen ze rond haar vijfendertigste in haar eentje begon te drinken met de gordijnen dicht en de stekker uit de telefoon, ging op een gegeven moment de knop om. Ze stopte met behulp van de Jellinek en de AA. Maar begon ook steeds weer. Tot 2009. IJdelheid was, zegt ze, de belangrijkste drijfveer. Ze wilde zich niet meer hoeven schamen voor haar gedrag, ze wilde geen slechte huid krijgen, een opgeblazen kop en dunne beentjes. 'Ik wil iemand zijn die de boel onder controle heeft, en niet meer eeuwig marchanderen met mezelf.' Het lukte. In plaats van ouwehoeren in de kroeg fietst ze zaterdags 150 kilometer van Amsterdam naar haar moeder in Brabant. En ze gaat ook nog naar feestjes, voert zinniger gesprekken en is eerlijker geworden. Daten vindt ze wel lastiger zonder drank. ‘Tegen de tijd dat ik normaal versierderig zou worden, zat ik nu aan de koffie. Dus dat is niks geworden. Zo meteen kom ik nog met een vogelaar thuis.'
Voor wie wil stoppen met (te veel) drinken: Mariëtte Wijne: Nou, nog eentje dan. Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 235 pag., 18,95 euro.