Argentinië wil schrijvers een pensioen geven

Argentinië wil schrijvers een speciaal pensioen geven, omdat ze bijdragen aan de culturele rijkdom, maar - vooral op oudere leeftijd - zo arm zijn als de straat. Auteurs die 5 boeken gepubliceerd hebben of 20 jaar bezig geweest zijn met literaire creaties zouden 565 pond (ongeveer €640, -) per maand bovenop het minimumpensioen krijgen, volgens het nieuwe plan.

In Frankrijk en Spanje werden al vergelijkbare initiatieven genomen. Het Argentijnse voorstel werd gepresenteerd tijdens de Buenos Aires boekenbeurs, één van 's werelds grootste literaire beurzen. Bedenker van het plan is de Socialistische Partij. Critici zeggen dat dit alles te maken heeft met het feit dat president Cristina Kirchner zich opnieuw verkiesbaar wil stellen in oktober 2011. Het plan zou deel uitmaken van een aantal populistische voorstellen, zoals het sturen van trucks met goedkoop voedsel naar arme buurten.

De stad Buenos Aires, die trots is op de nationale literaire traditie met Roberto Arlt, Julio Cortázar en Jorge Luis Borges heeft een soortgelijk voorstel in 2006 goedgekeurd, Schrijvers krijgen daar een maandelijks pensioen van bijna 400 pond. Van de 100 aanvragen aldaar zijn er 72 gehonoreerd, een dermate laag aantal dat het degenen die zich druk maken over de fiscale gevolgen van de regeling zou moeten geruststellen.

Het is niet zo makkelijk 5 boeken uit te geven in Argentinië. Publicaties in eigen beheer tellen niet mee en een commissie van juristen, academici en schrijvers buigt zich over de kwaliteit van de literaire creaties.

Bron(nen):   The Guardian