Bad Science: Wetenschap of Kwakzalverij?

Dr. Ben Goldacre schrijft sinds 2003 een column in The Guardian over 'Bad Science'. Daarin laat hij tal van voorbeelden de revue passeren van wetenschappelijke studies, die de plank volledig missloegen. Soms is het onderzoek niet goed opgezet, soms deugen de conclusies niet en weer een andere keer pikken de media er iets uit en laten alles wat minder goed in hun kraam past buiten beschouwing. Voor BBC Radio maakte hij ook de 2-delige documentaire 'Het placebo-effect'.

In het boek 'Bad Science' maakte Ben Goldacre duidelijk hoe het komt dat zoveel mensen zoveel onzin geloven, als het om geneeskunde gaat. Het verscheen al in 18 landen en nu is het ook in het Nederlands vertaald.

Veel mensen geloven alles dat wetenschappelijk klinkt. Ze missen de basis om kritisch te kunnen kijken naar de informatie die hen wordt aangeboden. De aangeboden informatie is ook niet altijd juist. Dit boek poogt verandering te brengen in wat je wel of niet gelooft. De beschreven voorbeelden zijn helder en met gevoel voor humor beschreven. Je krijgt er een assortiment aan argumenten bij, die je goed kunt gebruiken als je met kwakzalverij of pseudowetenschap geconfronteerd wordt.

Wetenschap of Kwakzalverij?
Waarom oppeppende pillen rood, oranje of geel zijn en andere onthullingen
Ben Goldacre
€ 19,90
Uitgeverij De Geus
ISBN: 9789044517309

Bron(nen):   Noorderlicht  blog Ben Goldacre  WIK