De comeback van een ‘immorele’ bestseller uit 1963: De Groep van Mary McCarthy

Vanwege de openhartige passages over seks, homoseksualiteit en huwelijkse ontrouw werd de roman The Group van Mary McCarthy in de VS afgedaan als immorele rotzooi voor vrouwen. Niettemin stond het boek vanaf de verschijning in 1963 jarenlang bovenaan de bestsellerlijst van The New York Times.
Hoe kan het dat een boek uit 1963 weer een comeback beleeft?
'Ieder tijdperk heeft zijn verguisde bestsellers en heel soms ondervinden die pas achteraf eerherstel door de invloed die ze op andere boeken blijken te hebben gehad’, schrijft Jessica Durlacher in de Volkskrant. En The Group lijkt daar volgens haar een voorbeeld van. Booker Prize-winnares Hilary Mantel noemt het een meesterwerk, A.S. Byatt prijst het om zijn literaire kwaliteit. En Candace Bushnell (Sex and the City), die het voorwoord mocht schrijven in de herdruk, vindt het spijtig dat ze nooit een boek als The Group zal kunnen schrijven.
Volgens Durlacher kan de herdruk van het boek niet helemaal los worden gezien van Mad Men, de met Emmy’s overladen, fraai gestileerde tv-serie over de reclamewereld in het New York van de jaren zestig. Daarin leest Betty Draper, de echtgenote van top ad man Don Draper met veel genoegen The Group

The Group
gaat over een groep van acht jonge vrouwen die na hun afstuderen aan Vassar in 1933 aan het 'echte' leven beginnen: vol politiek idealisme, vage dromen over vervullend werk en carrières. De Groep beschrijft hun vriendschappen, hun avonturen met mannen, carrières, successen en mislukkingen in de eerste zeven jaar na hun afstuderen. Dan zien we hoe de progressieve instelling waarmee de jonge vrouwen de universiteit verlieten, in feite niet meer is dan een verhuld elitair bewustzijn. Uiteindelijk maken bijna alle leden van de groep een knieval voor 'the American Way of Life', al hun studentenidealen ten spijt.

De Groep
Mary McCartney
€19,95
408 pagina’s
Arbeiderspers
ISBN: 9789029576000

Bron(nen):   de Volkskrant (betaald online)