Suzanne Vermeer was eigenlijk Paul Goeken en die is dood

Paul zei vaak dat je als man alleen nog maar kans maakt op een plek op de bestsellerlijst als je onder een vrouwennaam schrijft”, zegt uitgever Steven Maat over Paul Goeken. Deze vorige week overleden schrijver zat achter het pseudoniem Suzanne Vermeer, een van de meeste succesvolste thrillerschrijvers van de laatste jaren. 'Suzanne Vermeer' schreef 2006 vijf zogeheten ‘vakantiethrillers’, een genre dat verzonnen werd door Goeken en zijn uitgeverij. All inclusive, de eerste, verkocht 17.000 exemplaren. Cruise, de vierde, werd genomineerd voor de NS Publieksprijs. Dit jaar verscheen Bella Italia, momenteel nummer 2 in de Bestseller top-60 en er staat nog een boek gepland voor 2012.
Goeken ging onder een schuilnaam schrijven toen hij een boek had bedacht dat heel anders was dan zijn andere boeken en dat volgens zijn uitgever dus niet bij hem paste. Hij stierf in zijn woonplaats op Gran Canaria op 46-jarige leeftijd aan kanker.

Lees ook eens een Paul Goeken.
De Orde, €5,--

Een interview Met Goeken, gemaak toen hij nog niet wilde weten dat hij ook Suzanne Vermeer was:
Wie is Paul Goeken?
Een schrijver die al jarenlang zijn best doet een vaste lezerskring op te bouwen. 45 jaar oud, getrouwd en vader van drie zoons.

Waarom emigreert een succesvolle eigenaar van een duikschool naar Gran Canaria?
Het is altijd onze droom geweest om op een plek te wonen waar de zon 350 dagen per jaar schijnt.

Is Gran Canaria voor je kinderen een betere plaats om op te groeien dan Nederland?
Vanuit ons oogpunt gezien heeft Gran Canaria alles. Letterlijk het beste klimaat ter wereld, het is er politiek stabiel en sociaal gezien dik in orde. Het eiland heeft een aantal uitstekende ziekenhuizen en er wordt betaald voetbal gespeeld. Voor mijn twee jongste zoons uitermate belangrijk, aangezien zij overtuigd zijn ooit als voetballer hun brood te kunnen verdienen.

Nooit spijt gehad van je beslissing om met je duikschool te stoppen?
Geen seconde. Zowel mentaal als fysiek werd het voor mij lastig om iedere dag weer die volle honderd procent te geven, zoals het hoort. Dan moet je dus stoppen. Mijn capriolen onder water blijven nu beperkt tot af en toe een funduik.

Hoe komt een voormalige duikinstructeur aan een contract bij A.W. Bruna, de uitgever van Grisham, Clancy en Baldacci?
In de zomer van 2004 werd ik gebeld door mijn huidige uitgever Steven Maat. Hij wist dat ik een paar dagen in Nederland was en vroeg of ik langs kon komen voor een gesprek. De ochtend daarop liep ik door de gangen van A.W. Bruna in Utrecht. Overal posters van Grisham, George, Forsyth, Clancy en Baldacci. Geloof me, dan word je heel klein. Tijdens ons gesprek keek ik steeds in de rondte, op zoek naar een verborgen camera. Dit moest wel een revival van Banana split zijn, dacht ik. Met Paul Goeken als slachtoffer. Tot mijn verbazing pakte het anders uit. Ik werd de eerste Nederlander bij A.W. Bruna in 15 jaar. Blijkbaar zijn ze nog tevreden over me, want mijn contract is verlengd. lees hier verder