Alles wat je altijd al wilde weten over Scientology

Eigenlijk is het ongelooflijk dat L. Ron Hubbard erin slaagde om zijn in 1950 bedachte zelfhulpsysteem, Dianetics, te verheffen tot een wereldwijde religie. Hubbard was per slot van rekening maar een science-fiction schrijver, een dromer en de uitvinder van zijn eigen levensverhaal, dat deels verzonnen en deels opgepimpt was.

Scientology is een omstreden religie-zonder-godheid, die zijn eigen 'technologie' en woordenschat heeft. Ze leert dat de staat van 'zuiverheid' kan worden bereikt door 1-op-1 begeleiding, 'auditing' genoemd, met behulp van een leugendetectorachtig apparaat, de 'e-meter'. De sessies en de bijbehorende trainingen kosten de Scientologen honderdduizenden dollars. Dat Scientology nog steeds nieuwe zieltjes wint, ondanks herhaaldelijke beschuldigingen van intimidatie en misbruik, is op zijn zachts gezegd opmerkelijk.

Janet Reitman licht in haar boek 'Inside Scientology: The Story of America's Most Secretive Religion' een tipje van de sluier. Het boek brengt een goed onderbouwd en overtuigend verhaal. Prettig leesbaar, vooral voor mensen die nog maar weinig weten over Scientology. Het levert geen spectaculaire openbaringen op, maar Reitman biedt wat ze belooft: een 'objectieve geschiedenis van de kerk'.

Het boek vertelt ook het verhaal van David Miscavige, die zijn tienerjaren doorbracht als één van Hubbard's assistenten. Hij was 25 toen hij de macht greep in 1986, nadat Hubbard stierf als een paranoïde kluizenaar op een ranch in Californië. Miscavige beëindigde de 'oorlog' met de federale belastingdienst IRS en stelde de belastingvrije status van Scientology veilig. Het is een kleine, maar intimiderende leider. Zelfs zijn beagles, Jelly en Safi, staan hoger in de hiërarchie dan veel mensen die op het hoofdkwartier werken. De medewerkers moeten een militaire groet uitbrengen als ze de honden passeren.

Reitman heeft zich ook verdiept in de details van de dood van Lisa McPherson, een 'gezuiverde' Scientologe, die een zenuwinzinking kreeg en na 17 dagen 'zorg' stierf in het hoofdkwartier. Verder vind je in het boek enerzijds ooggetuigenverslagen van onderdrukking en misbruik en anderzijds verhalen van praktiserende volgelingen, die overkomen als gelovigen, maar niet als robots.

Het zou makkelijk zijn om te spotten met de meer excentrieke elementen van Scientology, zoals het lang geheim gehouden verhaal van Xenu, de leider van de 'Galactische Confederatie'. Pas als de Scientologen een hoog niveau bereikt hebben, krijgen ze te horen dat hij zijn vijanden 75 miljoen jaar geleden doodde met waterstofbommen en hun ziel, of 'thetans', opving en ze elektronisch terug implanteerde met valse ideeën. Deze veranderde thetans gingen later over naar menselijke lichamen, hetgeen de mensheid ten gronde richt. Toegegeven, dat is een sterk verhaal. Maar is dat niet eigen aan religies? Water in wijn veranderen, lammen weer doen lopen of de Rode Zee laten splijten is ook geen koud kunstje.

Bron(nen):   Los Angeles Times  boek