Welke liefdestaal spreek jij? Test jezelf

Het komt vaak genoeg voor dat mensen bepaalde verwachtingen koesteren en niet zien dat hun partner zijn liefde op een andere manier uit. Bv. zij wil dat hij vaker 'ik hou van je' zegt en hij vindt dat vanzelfsprekend, want hij doet toch alles voor haar. Volgens Dr. Gary Chapman is het geheim van een goede relatie dat je in staat bent om je liefde te betuigen aan je partner op een manier die je partner begrijpt. Hij noemt dit communiceren met de 5 talen van de liefde.

Chapman heeft 30 jaar ervaring als relatietherapeut en de bestseller The Five Love Languages, waarvan de eerste druk in 1992 verscheen is inmiddels in 40 talen vertaald. De 5 liefdestalen zijn:

 • Bevestiging met woorden
  Als dit jouw liefdestaal is, wil je niets liever dan complimenten horen. Het horen van de woorden 'ik hou van je' is erg belangrijk voor je. Beledigingen kunnen je gebroken achterlaten en zul je niet licht vergeten.
 • Quality Time
  Als je deze liefdestaal spreekt, wil je de onverdeelde aandacht. De aanwezigheid van je partner is essentieel, maar dan moet hij er ook écht zijn: hij moet - bij wijze van spreken - alles uit zijn handen laten vallen om er voor jou te zijn. Niet opletten, afspraken uitstellen en niet luisteren valt beslist niet in goede aarde
 • Cadeautjes krijgen
  Dit is geen uiting van materialisme. De spreker van deze taal geniet vooral van het feit dat je attent bent en van de inspanning die je je getroost hebt om aan het cadeau te komen. Het gebaar bewijt dat de ontvanger gewaardeerd wordt. Een gemiste verjaardag of een inderhaast gekocht cadeau is nefast.
 • Verleende diensten
  Kan stofzuigen een uiting van liefde zijn? Absoluut! Alles wat je doet om de lasten te verlichten van de persoon die deze liefdestaal spreekt, wordt gezien als een blijk van liefde. De woorden die hij het liefste hoort zijn: 'Wacht, laat mij dat maar even doen'. Luiheid, beloften niet nakomen en hem nog meer werk bezorgen, zal je niet in dank worden afgenomen.
 • Fysieke aanraking
  Dit gaat niet alleen over seks. Sommige mensen raken anderen vaker aan en hebben ook meer behoefte aan een knuffel, een schouder om op uit te huilen, hand in hand lopen, ..... Je fysieke aanwezigheid en toegankelijkheid zijn cruciaal, terwijl verwaarlozing of misbruik onvergeeflijk is.

test jezelf

De vijf talen van de liefde
Gary Chapman
€ 13,95
Uitgeverij Jongbloed
ISBN 9789063532598

Bron(nen):   5lovelanguages.com