Misverstand: je hond wil niét de baas van de roedel worden

Generaties hondenbezitters zijn in eindeloze puppy-cursussen doordrongen van het feit dat honden eigenlijk wolven zijn, dat ze jou zien als onderdeel van hun roedel; dat ze de baas willen zijn van die roedel en dat je dus de strijd moet aangaan om te winnen van Bonzo, omdat hij anders van jou wint.
Maar volgens professor John Bradshaw slaat dat nergens op. Honden willen geen controle krijgen over jou, maar over zichzelf, zegt hij.
De wolven waarvan de hond mogelijk afstamt leven niet meer. De wolven waarmee honden worden vergeleken zijn ofwel de Amerikaanse wolven - want daarvan zijn er nog genoeg - of de geslepen Europese wolven. Dat zijn de weinige overlevenden van een eeuwenlange uitroeiing en dus niet erg geschikt als beeld van de gemiddelde wolf.

Volgens Bradshaw verstaan we onze hond niet als we hem blijven verdenken van machtswellust in de roedel.
Als je honden wilt leren zich zo te  gedragen dat samenleven tussen hond en mens zo prettig mogelijk verloopt, dan moet je hem niet straffen, maar belonen en hem waarderen als hij iets aardigs doet.
Bradshaw is geen hondertrainer. Hij is wetenschapper die een groot misverstand ziet waar hond en mens onder lijden.
Hij heeft er een boek over geschreven: In defence of dogs. Nog niet vertaald, maar volgens The Guardian een verplicht boek voor iedere hondenbezitter.

Bron(nen):   Guardian