Wikipedia ook in dure boekvorm

Een Duitse uitgeverij, VDM Publishing, plukt Wikipediapagina's gratis van het net en giet ze in boekvorm. Geïnteresseerden kunnen via een online boekhandel een exemplaar bestellen. Pas als er een bestelling binnenloopt, wordt het boek gedrukt. ‘Printing on demand’ heet deze kostenbesparende manier van werken.

De honderdduizenden schrijvers die sinds de oprichting van Wikipedia de online encyclopedie hebben uitgebouwd tot de immense kennisberg die hij vandaag is, worden vriendelijk bedankt voor hun gratis en belangeloze inzet. Als mensen het onderwerp zijn van een boek worden zij niet gecontacteerd. Evenmin wordt de informatie bij de bron gecontroleerd. Wie het Engelstalige werk over de geschiedenis van Georgië bestelt bij VDM Publishing, krijgt een boek met een coverbeeld van het Amerikaanse Georgia.

Dat er grof geld mee valt te verdienen, blijkt uit het feit dat mensen bereid zijn tussen de 30 en 100 euro te betalen voor een papieren versie van de gratis op internet te raadplegen informatie. De uitgeverij heeft ondertussen ongeveer 850.000 titels in de aanbieding en dat aantal groeit maandelijks. Ze hebben al 4 dochterbedrijven opgericht om de boel draaiende te houden: Alphascript, Betascript, Books LLC en Bucher Gruppe.

Juridisch valt er geen speld tussen te krijgen. VDM Publishing vermeldt in de boeken netjes de auteur van de pagina die ze gebruikt, precies zoals de licentievoorwaarden voorschrijven. De enige bepaling die de uitgeverij aan zijn laars lapt, is de eis dat ook na bewerking de informatie voor iedereen gratis ter beschikking wordt gesteld. En laat dat nu precies het nobele opzet van Wikipedia zijn.

Bron(nen):   Knack  De Standaard