10 vragen over de psychologie van de aantrekkingskracht

Viren Swami en Adrian Furnham hebben er een boek over geschreven, 'The Psychology of Physical Attraction' en in Independent Online beantwoorden ze een aantal vragen over deze kwestie:

 1. Is een aantrekkelijk uiterlijk echt zo belangrijk?
  Uit verschillende studies blijkt dat aantrekkelijke mensen makkelijker een baan vinden en dat mensen aardiger voor hen zijn. Vrouwen moeten echter ook weer niet té aantrekkelijk zijn als ze manager willen worden.
 2. Hoe belangrijk zijn je lichaamsmaten?
  In modemagazines ziet de ideale vrouw eruit als een jongen, maar in het dagelijks leven geven we de voorkeur aan een normaal gewicht. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een normaal gewicht eerder gered worden bij een ongeluk dan die met over- en ondergewicht.
 3. Mannelijke gezichtsbeharing: hot or not?
  Mannen met baarden worden doorgaans als ouder beschouwd, mannelijker, dominanter, moediger en vol zelfvertrouwen, maar dat wil nog niet zeggen dat ze woest aantrekkelijk zijn. Sommige vrouwen knappen er finaal op af, tenzij je er uitziet als Johnny Depp.
 4. Bestaat er zoiets als de perfecte vrouwelijke vorm?
  Marilyn Monroe, de Venus van Milo, Sophia Loren, Scarlett Johansson, ... Wat hadden zij gemeen? Een lage taille/heup ratio. Een ratio van 0,7 of 0,8 met een normale BMI wordt het meest aantrekkelijk gevonden.
 5. Is een lage taille/heup ratio overal ter wereld het aantrekkelijkst?
  Bijna overal. Uit een studie van 300 antieke beelden uit India, Griekenland en Afrika bleek dat een lage taille/heup ratio bijna overal als ideaal werd gezien. Er is 1 stam in Tanzanië en 1 in Zuid-Peru waar dat niet het geval is.
 6. Geldt dat ook voor lesbiennes?
  Lesbische vrouwen hechten minder belang aan gewicht, diëten en lichaamsvormen. Uit een ander onderzoek bleek dat homo- en biseksuele vrouwen ook liever een wat vollere partner hadden.
 7. Zijn grotere borsten aantrekkelijker?
  Onderzoek naar de ideale borstomvang komt tot wisselende resultaten. Het is een kwestie van smaak en het is minder belangrijk dan je gewicht en je lichaamsvorm.
 8. Moeten we alle 'overtollige' beharing verwijderen?
  Bij vrouwen wordt dat als aantrekkelijk gezien, omdat het staat voor jeugd en vruchtbaarheid. Borsthaar is bij mannen een teken van mannelijkheid, maar veel Westerse mannen (60% volgens een studie uit 2005) scheren het weg.
 9. Is aantrekkingskracht kleurenblind?
  Fysieke aantrekkingskracht is niet racistisch. Behalve als je er hardnekkige vooroordelen op na houdt, is de huidskleur minder belangrijk dan de symmetrie van het gezicht en het lichaam.
 10. Waar komt het morning-after effect vandaan?
  Vannacht leek hij/zij een stuk en nu je naast hem/haar wakker wordt, weet je niet wat je ziet. Ligt dat aan de alcohol? Die maakt je minder kritisch. Maar een onderzoek in bars voor singles wees ook uit dat naarmate het later werd men anderen steeds aantrekkelijker ging vinden, ook als men niks gedronken had. Hoe later het wordt, hoe groter de kans dat je alleen naar huis gaat en dat maakt je minder kieskeurig.

Meer vragen vind je in de Independent Online

Bron(nen):   Independent Online  boek