Hoe Lubbers een kabinet bouwde dat hij (en de koningin) niet wilde

Geert Wilders was tijdens de kabinetsformatie vorig jaar voor meer in dan alleen gedogen van het kabinet. Informateur Ruud Lubbers zegt dat het de PVV-leider “eerlijk gezegd niet zoveel kon schelen” of hij kabinets- of gedoogpartner zou zijn.
Toen Ruud Lubbers informateur was deed Geert Wilders zeer inschikkelijk, vertelt de oud-informateur in een boek. Geert Wilders toonde zich zelfs bereid  om bij een samenwerking van VVD, CDA en PVV zijn toekomstige uitspraken af te stemmen met de minister van Justitie. Wilders noemde zo’n verzoek volgens Lubbers „redelijk.”
„Als die minister van Justitie niet puur politiek tegen mij is, maar mij aan kan tonen met grondwet en internationale verdragen dat bepaalde dingen niet kunnen, dan aanvaard ik dat ja, dat is prima”, zei Wilders volgens Lubbers in het vertrouwelijke gesprek tegen hem. Wilders had er volgens Lubbers geen bezwaar tegen als Ernst Hirsch Ballin opnieuw minister van Justitie was geworden.
Maar die laatste keerde zich tegen de samenwerking met de PVV, nadat Lubbers al aan koningin Beatrix had geadviseerd om verder te gaan met de combinatie van VVD, CDA en PVV. Lubbers heeft geen spijt van dat advies aan de koningin, zegt hij in het boek. Toch stemde hij op het CDA-congres tegen de samenwerking met de PVV, omdat behalve Hirsch Ballin ook Ab Klink tegen was. „Daarmee was het ijs te dun. Toen is mijn advies geweest: doe het niet.”

De smaak van de macht
Annemarie Gualtherie van Weezel
€ 17,99
Uitgeverij Conserve
ISBN: 9789054293217


Gesprekken met oud-premiers
De smaak van de macht schetst een uniek beeld hoe 5 Nederlandse oud-minister-presidenten hun ambtsperiode ervaren hebben. Piet de Jong, Dries van Agt, Ruud Lubbers, Wim Kok en Jan Peter Balkenende vertellen ieder op hun eigen manier hoe zij deze veeleisende functie hebben beleefd en geven hun visie op de zoete en bittere aspecten van het leiderschap. In het voorwoord beschrijft de Belgische oud-premier Mark Eyskens hoe hij aankijkt tegen het functioneren van een minister-president vanuit Belgisch-Nederlands perspectief. Annemarie Gualthérie van Weezel sprak met de 5 oud-premiers in het voorjaar van 2011 en fotograaf Jeroen van der Meyde maakte daarbij de passende foto's. Annemarie Gualthérie van Weezel (Den Haag, 1977) is momenteel werkzaam als parlementair redacteur bij de NOS. Ze is afgestudeerd in het Nederlands recht en deed de postdoctorale opleiding radio- en televisiejournalistiek. Zij heeft op verschillende plaatsen in het buitenland gewoond, gestudeerd en gewerkt en volgt de (internationale) politiek op de voet. Vorig jaar trad ze in het huwelijk met prins Carlos, de oudste zoon van prinses Irene.

Bron(nen):   Reformatirisch Dagblad