De geheime wapens van vrouwen om hun man te binden

Wat vrouwen al niet doen om hun relatie te redden ... Daar heeft Iris Krasnow een boek over geschreven: The Secret Lives of Wives. Women Share What It Really Takes To Stay Married. Krasnow interviewde meer dan 200 vrouwen die allemaal minstens 15 jaar getrouwd waren om erachter te komen wat ervoor zorgt dat een relatie stand houdt. Sommige adviezen zijn voorspelbaar, zoals 'zorg dat je seksleven goed blijft'. Maar een vaak terugkerend punt was: een tijdelijke 'scheiding', bv. apart op vakantie gaan. Maar ook een beroep dat tijdelijke scheidingen met zich meebrengt, zoals zeeman of trucker, schijnt het goed te doen.

Een literatuuronderzoek bevestigt dat de tijdelijke afwezigheid van de partner gunstig is voor de relatie, althans voor vrouwen. Voor mannen is dat misschien ook wel zo, maar daar is minder onderzoek naar gedaan. Vrouwen worden zelfredzamer als ze er alleen voor staan. Het is een vorm van empowerment. Getrouwde vrouwen hebben vaak de verwachting dat hun huwelijk een onuitputtelijke bron van intimiteit is en dat de betrokkenheid op elkaar 'compleet' moet zijn. Sommigen groeien op met het idee dat hij haar gelukkig moet maken. Tijdens de tijd alleen leert ze dat ze dat zelf kan.

Er is maar 1 situatie waarin de tijdelijke scheiding niet goed werkt en dat is als één van beide partners uitgezonden wordt naar een oorlogsgebied. Partners van soldaten die uitgezonden worden, hebben vaker last van depressies, angsten en slaapstoornissen.

Het belangrijkste 'geheim' is volgens Krasnow het gevoel van een eigen identiteit te hebben en jezelf te ontwikkelen, los van je partner. En dat is ook belangrijk voor de kinderen, die zo een zelfstandig en onafhankelijk rolmodel hebben. Hun dochters zullen minder lijdzaam wachten op de prins op het witte paard die alles voor hen gaat oplossen.

Bron(nen):   Slate  boek