Sybil ontmaskerd

Bij het horen van de naam Sybil denken velen meteen aan het gelijknamige boek uit 1973 en de film uit 1976 over een meisje met een meervoudige persoonlijkheidsstoornis (MPS). Van het boek werden 6 miljoen exemplaren verkocht en na het verschijnen van de film herkenden steeds meer vrouwen zich in de stoornis. Er ontstond een soort van MPS-epidemie.

Sybil was als kind (zogenaamd) het slachtoffer van ritueel misbruik door haar moeder en ontwikkelde 16 persoonlijkheden. Later gaf Sybil toe dat ze haar MPS verzonnen had, maar daar zat haar psychiater die haar al 11 jaar behandelde niet op te wachten. Over de ontmaskering van Sybil's MPS-mythe gaat het boek 'Sybil Exposed' van Debbie Nathan.

Het boek toont de psychiatrie niet van zijn beste kant. Sybil is een goed voorbeeld van een meisje dat 'hervonden herinneringen' aangepraat krijgt. Het verhaal toont een psychiater die haar patiënt een grote hoeveelheid medicatie voorschrijft en haar behandelt zonder enige wetenschappelijke onderbouwing voor haar interventies. De psychiater streefde naar erkenning en succes, Sybil wilde de onverdeelde aandacht van haar psychiater en de auteur van het boek poetste het plaatje verder op..

Bron(nen):   Slate  New York Times  Amazon