Introvertheid: de stille kracht

Boeken
zaterdag, 28 januari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Binnen de Westerse cultuur wordt extravertheid als ideaal gezien: open communiceren, samenwerken in groepen en teambuilding gelden als de norm. Als je introvert bent en liever in je eentje werkt, wordt dat bijna als een afwijking gezien. Veel introverte mensen laten zich ook aanpraten dat ze vlotter, assertiever, opener, enz. moeten zijn.
Susan Cain (ervaringsdeskundige) heeft nu een boek geschreven dat introverte mensen kan geruststellen: 'Quiet: The Power of Introverts'. Als je introvert bent, is dat jouw kracht.
Er zijn namelijk veel misverstanden over wat introvert zijn betekent. Het wordt wel eens verward met verlegenheid, maar dat is het niet. Iemand die verlegen is, is bang voor sociale afkeuring. Iemand die introvert is, heeft alleen minder behoefte aan prikkels: minder mensen om zich heen, maar hij zit ook liever in een rustig café dan in een disco met keiharde muziek, kleur- en lichteffecten.
Dat samenwerken in groepen beter is voor de creativiteit en productiviteit is ook een fabel, volgens Cain. Om in het bedrijfsleven in een groep te gaan zitten brainstormen, moet je haast wel gek zijn. Bovendien is het niet zo dat introverte mensen niet kunnen of willen samenwerken met anderen. Ze doen het alleen op een andere manier. Ze verzamelen informatie tijdens een overleg, maar het uitwerken van de ideeën doen ze liever alleen. Introverte mensen kunnen zich vaak ook beter concentreren op hun werk.
Een andere mythe is dat introverte mensen geen goede leiders zijn. Uit onderzoek blijkt dat ze het soms beter doen dan hun extraverte collega's. Ze zijn minder bezig met hun ego en hun publieke performance en meer met de doelen.
Hoe introvert ben jij? Test jezelf