Hypengiofobie: angst voor verantwoordelijkheid

Hypengiofobie of hypegiafobie is de angst om is een overweldigende, irrationele angst voor verantwoordelijkheid. De hypengyofobische persoon kan gemakzuchtig zijn en alle verantwoordelijkheden uit de weg gaan ten koste van anderen. Anderen gaan nog een stuk verder en geven anderen de schuld voor de problemen die ontstaan doordat zij hun verantwoordelijkheid niet nemen. Sommige mensen worden verlamd door angst, anderen hebben paniekaanvallen.

Maar zijn we niet allemaal een beetje hypengiofobisch? We hebben allemaal de neiging om ons eigen gedrag te verdedigen en te rechtvaardigen, zelfs als we op onze fouten en tekortkomingen worden gewezen. Ons brein zorgt ervoor dat we denken dat we het juiste doen, en goed zijn, en slim – zelfs als er overweldigend bewijs is van het tegendeel.

In hun boek 'Er zijn fouten gemaakt (maar niet door mij)' geven de Amerikaanse psychologen Carol Tavris en Elliot Aronson - op basis van jarenlang wetenschappelijk onderzoek en aan de hand van prachtige verhalen en historische gebeurtenissen - een onderhoudende en verhelderende uitleg over zelfrechtvaardiging, zelfbedrog en de zogenaamde cognitieve dissonantie. Hoe misleiden we onszelf? Welke schade veroorzaakt dat? En hoe kun je daarvan leren?

Bron(nen):   HealthMad  Nieuwezijds