Gaat het slecht met de economie, gaat het goed met je gezondheid

Boeken
zaterdag, 25 februari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Wij stellen ons vragen als 'wat is er mis met de economie?' of 'hoe kunnen we de economie herstellen?', maar waar is dat goed voor, de economie? en worden we daar beter van als ze herstelt?
Dat zijn de vragen die John De Graaf en David K. Batker stellen in hun boek 'What’s the Economy For Anyway? Why it’s Time to Stop Chasing Growth and Start Pursuing Happiness'. Waarom gebruikt de overheid het BBP als enige maat van economische vooruitgang, ondanks het feit dat het BBP verband houdt met diverse negatieve maatschappelijke gevolgen, zoals criminaliteit, minder vrije tijd, minder kwaliteit van leven en overconsumptie van natuurlijke hulpbronnen?
Economen en psychologen noemen dat de 'vooruitgangsparadox'. Hoewel de rijkdom stijgt, zijn we niet in staat om die rijkdom om te zetten in meer geluk voor de burgers. Wij schrijven deze paradox toe aan een verscheidenheid van factoren, waaronder de relativiteit van geluk (we zijn alleen gelukkiger als we het beter doen dan anderen of dan vroeger, niet als iedereen het beter doet), de paradox van de keuze (rijkdom biedt meer keuzes, dat leidt tot meer stress en meer spijt als je een foute keuze hebt gemaakt) en de 'hedonistische tredmolen' (het feit dat we ons snel aanpassen aan positieve veranderingen in onze omgeving en geluk ongrijpbaar is: het lijkt altijd net iets buiten ons bereik te liggen).
Maar er is één gebied waarvan werd gedacht dat de economische groei ontegenzeglijk beter is voor mensen: de gezondheid. Economische vooruitgang leidt tot meer medische kennis, technologie en innovatie en dat houdt ons gezonder en houdt ons langer in leven. En toch tonen De Graaf en Batker aan dat de gezondheid en de gezondheidszorg tijdens de recessie van de afgelopen jaren niet verslechterd is.
Waarom is dat zo?
  1. Hoewel mensen die hun baan verliezen vaker suïcide plegen, weet de meerderheid zijn nieuw verworven vrije tijd te gebruiken om nieuwe dingen te leren, meer tijd te besteden aan (nieuwe) hobby's, meer contact te hebben met vrienden en familie en meer na te denken over hun gezondheid.
  2. Mensen die hun baan behouden, hebben meer last van stress, want er moet meer werk door minder mensen gedaan worden. Maar de meeste werkgevers beseffen dat ze niet veel hebben aan overspannen medewerkers en beperken het aantal overuren, delen het werk anders in of geven zelfs extra verlofdagen.
  3. Mensen hebben meer tijd en minder geld. Ze hebben meer tijd om te rusten en te sporten en minder geld om te besteden aan alcohol, sigaretten en uit eten te gaan.
BBP is een maat voor consumptie: voor de mensen die het armste zijn, kan een toename van de welvaart hen helpen om toegang te krijgen tot gezond voedsel en medicijnen, maar als je eenmaal boven de armoedegrens zit, wordt gezonde consumptie al snel overconsumptie en dat heeft een negatieve invloed op onze gezondheid en ons geluk.