Waarom je kinderen maar beter niet té slim kunnen zijn

Boeken
woensdag, 18 april 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Intelligentie is voor ten minste 50% erfelijk en gaat samen met betere resultaten in het onderwijs, een hoger inkomen, een betere gezondheid en minder criminaliteit. Dus lijkt het logisch dat je wil dat je kinderen slim zijn. Satoshi Kanazawa schrijft in zijn boek The Intelligence Paradox dat het echter niet zo eenvoudig is.
Intelligente mensen schoppen het eerder tot arts, astronaut, wetenschapper of violist, omdat dit activiteiten zijn die evolutionair nieuw zijn. Maar dit zijn niet de belangrijkste dingen in het leven. Intelligente mensen zijn geen betere vrienden, geen betere echtgenoten en partners en geen betere ouders, want dat zijn dingen die onze voorouders honderdduizenden jaar geleden al deden.
Zijn ideeën zorgen voor heel wat strijd tussen evolutionair psychologen. Intelligente mensen zijn volgens Kanazawa geneigd om analytisch te redeneren en minder rekening te houden met hun gevoelens. Simpele oplossingen die voor de hand liggen, schuiven ze aan de kant. Zij bedenken liever onnodig ingewikkelde oplossingen, die niet altijd even praktisch zijn.
Hoogbegaafden hebben ook minder vaak kinderen. Er is ook een onderzoek waaruit blijkt dat kinderen met een IQ van meer dan 155 IQs later betere academische prestaties leverden, maar minder succesvol waren als ouders en partners. Opscheppen over je hoogbegaafde kind is dus niet echt slim. The Intelligence Paradox: Why the Intelligent Choice Isn't Always the Smart One Satoshi Kanazawa (2012)
Bron(nen): Business Insider