Koningen en koninginnen

Boeken
maandag, 30 april 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In 2004 kwam Delphine Boël, kunstenares én buitenechtelijke dochter van Koning Albert II van België, in het nieuws nadat ze een beeld maakte van Manneken Pis met een reusachtig geslachtsdeel in de kleuren rood, geel en zwart. De Belgische koninklijke familie was er niet blij mee en probeerde het 'kunstwerk' te negeren. Maar Albert II is niet de enige die ter sprake komt in het hoofdstuk 'Koningen die zich slecht gedragen', het langste hoofdstuk uit 'De royals van Europa' van de Britse schrijver-journalist, Peter Conradi. Buitenechtelijke escapades zijn schering en inslag. En Bernhards financiële delicten komen ook uitgebreid aan bod.
Toch mogen de koningshuizen nog op ruime steun van de bevolking rekenen. Een van de kortste en meest inzichtelijke hoofdstukken heet 'Vive la République'. Daarin beschrijft Conradi een treurige bijeenkomst van het Britse republikeinse genootschap, Republic. Op papier telt de organisatie1500 leden, maar tijdens een landelijke bijeenkomst komen er slechts honderd mensen opdraven. Voor wie gelooft dat de huidige tijd geen mysteries meer kent, is dit een leerzaam boek.
Peter Conradi De royals van Europa. Achter de schermen van de tien Europese koningshuizen Meulenhoff Boekerij, maart 2012 € 22,50