Nederlandse architectuur in 250 topstukken

Boeken
zaterdag, 17 november 2012 om 10:37
welingelichtekringen header 1
Ole Bouman, directeur van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) heeft samen met Behrang Mousavi, hoofd collectie van het NAI en anderen hebben het boek ‘’ samengesteld. Het NAi in Rotterdam geldt als het nationale museum voor architectuur. In de publicatie nemen architectuurhistorici je mee langs 250 markante gebouwen en ontwerpen. Van Cuypers, Berlage, Kromhout, Van Eesteren, Stam en Wijdeveld, tot Weeber, Coenen en Koolhaas. De thematisch opgezette hoofdstukken tonen collectiestukken die getuigen van de enorme verbeeldingskracht die ten grondslag ligt aan onze gebouwde omgeving. Dit is het eerste overzicht dat is gewijd aan 'de grootste architectuurcollectie ter wereld', zoals het NAi zijn verzameling omschrijft, 'een onuitputtelijk reservoir van ideeën, idealen, ambities, fantasieën en toekomstdromen'. Soms reiken de tekenaars tot grote hoogte, zoals te zien is aan het ontwerp van het Rijksmuseum in Amsterdam van architect Pierre Cuypers rond 1890.       Ole Bouman, Behrang Mousavi, Hetty Berens, Suzanne Mulder en Ellen Smit € 49,95 ISBN 978-94-6208-008-9 nai010 uitgevers in samenwerking met het Nederlands Architectuurinstituut
In zijn inleiding gaat Bouman in op de stand van het architectenvak, het verdwijnen of samengaan van architectuurinstellingen en tenslotte de NAI Collectie. Hij noemt even de wijziging in het archiefbeleid, nl. de verschuiving van ordening rond autonoom meesterschap naar relevantie voor de samenleving. Ook vraagt hij zich af wat de invloed van globalisering, migratie en digitalisering op het archief is. Dit laatste punt roept de vraag op waarom het boek wel vele handgetekende impressies uit het tijdperk Weeber, Van den Broek en Bakema laat zien, maar weinig uit de periode erna, de computertekeningen van de moderne architect.
-
Nederlandse architectuur in 250 topstukken laat aan het publiek zien wat de waarde van het archief van het Nederlands Architectuurinstituut is. Dit is belangrijk, zeker nu het per 1 januari 2013 moet samengaan met Premsela - Nederlands Instituut voor Design en Mode en Virtueel Platform tot een nieuwe instelling.
-