Chimpansees van Banksy brengen meer dan 11 miljoen op

Het beroemde schilderij van Banksy waarop het Britse parlement wordt bevolkt door chimpansees is verkocht voor meer dan 11 miljoen euro.

Het 4 meter grote kunstwerk getiteld Devolved Parliament is door de anonieme kunstenaar uit Bristol in 2009 gemaakt, maar actueler dan ooit. Toch had niemand verwacht dat Banksy's dystopische visie op het Britse parlement zoveel waard zou zijn. Veilinghuis Sotheby's in Londen schatte de waarde op 2 miljoen. Het schilderij heeft dus vijf keer zoveel op gebracht. Het veilinghuis reageerde: "Ongeacht waar je staat in het Brexit-debat, het lijdt geen twijfel dat dit werk belangrijker is dan het ooit is geweest."

Toch had Banksy zelf kritiek op het recordbedrag dat is neergelegd voor zijn werk. Hij plaatste een quote van Robert Hughes op Instagram: "In plaats van algemeen bezit te zijn van de mensheid zoals een boek dat is, wordt kunst particulier bezit van iemand die het kan betalen."

Devolved Parliament heeft meer dan vijf keer zoveel opgebracht als het vorige record van Banksy. Keep It Spotless werd door Sotheby's in New York in 2008 verkocht voor bijna 2 miljoen euro.

Bron(nen):   BBC