Een minicursus Tikkie-etiquette

Stuur je meteen na jullie lunch een tikkie? Kan je die ene kop koffie ook in rekening brengen? Het FD komt met spelregels rond Tikkies.

De belangrijkste betaalregel is volgens etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo is duidelijkheid: ‘Wees zo vroeg mogelijk duidelijk over je bedoeling. Split je de rekening of trakteer je? Ga ook na of je je tafelgenoot iets voorschiet of dat je gefêteerd wordt.

  • Een kop koffie met een collega? Als je vaak doet om-en-om. Als het een incident is: zeur niet om 3 euro
  • Hoelang wachten? ‘Denk als betaler wel na over het moment waarop je een Tikkie verstuurt’, zegt Van Leggelo. ‘Na een week is rijkelijk laat, maar als het laatste slokje van de caffè latte nog moet worden weggespoeld, kan zelfs het zachtaardige appje dwingend en onaardig overkomen.’ 
  • Op je eigen feestje in een cafe?  ‘Na je eigen feestje een Tikkie sturen, of je het nu wel of niet van tevoren hebt aangekondigd, is eigenlijk not done’, vindt Van Leggelo. ‘Je nodigt mensen tenslotte uit, dus betaalt minimaal een deel van het festijn.’  Van tevoren aankondigen is essentieel. Bijvoorbeeld: tot 21 uur is het voor mij.

Bron(nen):   FD.nl