Naakte feministes schokken Midden-Oosten

Alia al-Mahdi, een Egyptische blogster, veroorzaakte in oktober 2011 de nodige ophef door een naaktfoto van zichzelf op haar blog te plaatsen. Op die manier wilde ze haar onvrede over de onvrijheid van de vrouw in de islam en nieuwe Egyptische grondwet aan de kaak stellen. In december 2012 ging ze samen met vrouwencollectief FEMEN voor de Egyptische ambassade in Stockholm uit de kleren. Inmiddels had ze in Zweden asiel gekregen en poseerde ze ook naakt in de sneeuw voor de Franse Elle. Steeds meer vrouwen uit het Midden-Oosten volgen nu haar voorbeeld. De Tunesische actrice Nadia Bousetta veroorzaakte ook al in 2011 veel ophef toen ze halfnaakt op de cover van Tunivision stond om haar nieuwe film 'Tunesische verhalen' te promoten.   [caption id="" align="aligncenter" width="200"]Nadia Bousetta - Tunivision - foto: www.gerasanews.com Nadia Bousetta - Tunivision - foto: www.gerasanews.com[/caption]   De Marokkaanse actrice Latifa Ahrar trok tijdens haar toneelvoorstelling Kafr el Noam een deel van haar kleren uit en ging halfnaakt op de grond liggen. Het publiek was geschokt, maar veel Marokkanen beschouwden het als een revolutionaire daad. Ze werd ook fel bekritiseerd, later weer toen ze met blote benen op de rode loper verscheen, maar ondanks alle controverse won Kafr el Naom 2 prijzen in Rabat.   [caption id="" align="aligncenter" width="300"]Latifa Ahrar in Kafr el Noam - foto: chaabpress.com Latifa Ahrar in Kafr el Noam - foto: chaabpress.com[/caption]   De Iraanse actrice Golshifteh Farahani mag voorlopig haar geboorteland niet meer in. De aanleiding: ze poseerde vorig jaar naakt voor Le Figaro Madame. Dat leverde weer de nodige commotie op, maar het weerhield haar er niet van om recent weer met sexy foto's in hetzelfde blad te prijken.  

  Farahani is niet de eerste Iraanse die publiekelijk uit de kleren gaat. Mensenrechtenactiviste Maryam Namazie poseerde eerder al voor een naaktkalender. 'Islamisten en rechts conservatieven zijn geobsedeerd door vrouwenlichamen. Ze willen ons monddood maken, dat we gesluierd en vastgebonden door het leven gaan. Naaktheid doorbreekt taboes, en is een belangrijke vorm van verzet', aldus Nazamie in Trouw.   Maryam Namazie op haar blog

Bron(nen):   Trouw  moroccoworldnews.com    

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Anton van Haasteren

  Go lady`s,go!!!

 2. Maxence de Perponcher

  Mahdi betekent Heiland, een goed gevonden naam.

 3. John

  Ze doen hetzelfde als westerse sterretjes al jaren doen. Die begonnen ermee uit publiciteitsvoordeel. En het werkte, immers nu staat men in de rij om op de cover van de mannenbladen te “mogen”.
  Islamitische vrouwen doen het nu als “statement”. Ik betwijfel of het zo werkt, provocatie levert meestal verscherpte tegenstellingen op. De Arabische lente levert het bewijs: tijdens de Egyptische revolutie werden ongesluierde vrouwen op het Tahrirplein alleen nog maar in de billen geknepen, nu worden ze openbaar verkracht.

  • Anton van Haasteren

   Volgens mij heeft John de zelfde vooringenomenheid ten opzichte van vrouwen als de gemiddelde man in het middenoosten. Ik herinner mij de tekst van een Egyptische imam die zei dat vrouwen naar het Tahir plein gingen om verkracht te worden. Je kunt je afvragen vanuit wat voor gedachtegang dat soort woorden gesproken worden.
   Als je niet in staat bent om je medemens als gelijke te beschouwen.

   (in antwoord op John)
   • John

    Wat lees jij slecht Anton. En je kent me niet eens. En jij neemt het woord vooringenomenheid in de mond? Beter je leven of neem een cursus begrijpend lezen.

    (in antwoord op Anton van Haasteren)
    • Anton van Haasteren

     Misschien wil je dan zeggen hoe het dan volgens jou werkt?

     (in antwoord op John)
 4. Menno

  Islamitische vrouwen hebben net zoveel behoefte en recht aan vrijheid van het naakt zijn en rondlopen dan de westerlingen. Zij wensen ook graag naakt een datingshow of dansshow te bezoeken evenals hun westerse voorgangers. Dat geldt natuurlijk ook voor Islamitische mannen. Deze moeten uiteraard wel eerlijk met het fenomeen naakt om kunnen gaan. Anders is het wenselijker dat deze er niet komen, om daarmee de vrouwen te beschermen!

Reacties niet toegestaan